A japán védelmi minisztérium közleményéből az derült ki, hogy a helyőrséget az Okinava prefektúrában található Isigaki-szigetre telepítik. A GSDF nagyjából 570 fős lesz, és hajó-, valamint légelhárító rakétarendszerrel is felszerelik.

JGSDF Ishigaki Base in Okinawa
A japán katonai helyőrság madártávlatból az Isigaki-szigeten.
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A sziget kevesebb mint 200 kilométerre fekszik a Kelet-kínai-tengeren lévő Szenkaku-szigetcsoporttól 

írta meg a Japan Today. Ez a terület hivatalosan Japánhoz tartozik, de Peking már régóta magáénak vallja a szigeteket. Kínai katonai hajók rendszeresen közelítik meg a szigetcsoport lakatlan területeit.

A helyőrséggel ellátott Isigaki-sziget nagyjából 300 kilométerre van Tajvantól, 

ahol kifejezetten feszült a légkör. Peking kapcsolatai megromlottak a nyugati világ több országával is, mivel azok nem hivatalosan, de kapcsolatokat tartanak fenn a szakadár állammal. Emellett a japán kormány azt is tervezi, hogy egy kiépít egy katonai támaszpontot a szintén Tajvantól nem messze található Nanszeis-szigeteken.

Japán az elmúlt években több szigetre is telepített rakétaegységeket. 2016-ban az okinavai Jonaguni-szigetre, 2019-ben pedig Mijako- és Amami-szigetekre.

A japán kormány tavaly decemberben fogadta el az új védelmi stratégiát, amiben nagyobb hangsúlyt fektetnek a védelmi képességeik fejlesztésére és a katonai infrastruktúra javítására. Ez nagymértékű fegyverkezést jelent az ország részéről.

Japánban fejet hajtottak a fukusimai áldozatok előtt

A tizenkét évvel ezelőtti földrengés és szökőár több mint 22 ezer embert ölt meg, és előidézte az évezred legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját.

A most felállított Isigaki-szigeteki helyőrség ötlete 2014-ben merült fel a döntéshozókban, azonban sokáig nem volt kivitelezhető a helyi lakosok ellenállása miatt. A sziget polgármestere 2016-ban közölte, hogy a lakosság beleegyezik a katonai támaszpont felállításába. Ennek ellenére csütörtökön egy nagyjából 30 fő csoport tüntetett a bázis bejáratánál, a helyőrség leszerelését követelve.

A második világháború végén, 1945-ben Okinava volt a Japán elleni küzdelem legvéresebb csatáinak a helyszíne. A területen több mint 20 ezer civil, valamint japán és amerikai katona veszett oda.