Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a fukusimai földrengés okozta szökőár és nukleáris baleset 12. évfordulójáról szombaton Japánban, miközben egyre növekszik az aggodalom a sérült atomerőmű megtisztított hűtővízének tervezett tengerbe engedése miatt, valamint a japán kormány nukleáris energiához való visszatérési tervei miatt. A 2011. március 11-i, pusztító erejű, 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár, amely a legnagyobb japán sziget, Honsu keleti partvidékének nagy részét letarolta, több mint 22 ezer emberéletet követelt. 

Japan marks 12th Anniversary of Earthquake and Tsunami
Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A szigetországban szombaton a földrengés 12 évvel korábbi időpontjában, 14 óra 46 perckor országszerte egyperces néma csenddel adóztak az elhunytak emlékének. A cunami által sújtott Ivate és Mijagi prefektúra lakosai közül sokan a tengerpartra sétáltak, hogy elhunyt szeretteikért, valamint azért a 2519 áldozatért imádkozzanak, akinek a földi maradványai sosem kerültek elő. Fukusima prefektúra egyik kisvárosában, Tomiokában, ahol a magas sugárzás miatt a japán katasztrófavédelemnek a túlélők utáni kezdeti kutatást fel kellett függesztenie, a helyi tűzoltók és a rendőrség még ma is botokkal és kapával vizsgálja át a tengerpartot az áldozatok lehetséges földi maradványait és személyes tárgyait keresve. 

A prefektúra székhelyén, a Fukusimától északra fekvő Szendai egyik általános iskolájában a megemlékezésen részt vevők több száz színes léggömböt engedtek a levegőbe, így emlékezve az áldozatokra. Tokióban többtucatnyian gyűltek össze egy belvárosi parkban rendezett megemlékezésen, és az atomenergia állami felhasználása ellen tüntetők is demonstrációt tartottak. 

Japan marks 12th Anniversary of Earthquake and Tsunami
Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A tengerparton fekvő Fukusima I atomerőművet sújtó földrengés és szökőár tönkretette a létesítmény áramtermelő és hűtő berendezéseit, ami az erőmű hat reaktorából háromban katasztrofális leolvadást idézett elő; ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris balesete a csernobili atomerőmű 1986-os felrobbanása óta. 

A baleset hatalmas méretű sugárzást szabadított fel, emiatt több tízezer embernek kellett hagynia lakóhelyét. Több mint 160 ezer ember menekült el, és ebből 30 ezer a mai napig nem tudott visszatérni lakóhelyére a sugárzás hosszú távú hatásai és egészségi következményei miatt. A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) és a japán kormány az utolsó előkészítő lépéseket hajtják végre, mielőtt a következő hónapokban megkezdik a több mint 1,3 millió tonna megtisztított hűtővíz tengerbe engedését

Japan marks 12th Anniversary of Earthquake and Tsunami
Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A tokiói kormány biztonságosnak ítélte a megfelelő szintre megtisztított hűtővíz fokozatos, több évtizeden át tartó, ellenőrzött tengerbe engedését, de sok helyi lakos, valamint a szomszédos Kína, Dél-Korea és a csendes-óceáni szigetállamok határozottan ellenzik a lépést. Különösen a halászatból élő közösségek aggódnak a helyben kifogott halak minőségének megítélése és az éppen csak talpra álló vállalkozásaik jövője miatt.