Egy méretes aszteroida halad majd el a Föld és a Hold között szombaton este, biztonságos távolságban bolygónktól. A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai.

Planet,Earth,And,Big,Asteroid,In,The,Space.,Potentially,Hazardous
Planet Earth and big asteroid in the space. Potentially hazardous asteroids (PHAs). Asteroid in outer space near Earth planet. Elements of this image furnished by NASA.
aszteroida
A 2023 DZ2 aszteroida 170 ezer kilométerre lesz bolygónktól.
Fotó: Shutterstock

Az aszteroida március 25-én lesz legközelebb a bolygónkhoz, csaknem 170 ezer kilométeres távolságban fog elhaladni a Föld mellett körülbelül 28 ezer kilométeres óránkénti sebességgel. Az aszteroidát, amely ekkor közelebb lesz a Földhöz, mint a Holdhoz, távcsővel is meg lehet majd figyelni.

Míg a Föld közelében gyakran haladnak el aszteroidák, a NASA szerint körülbelül évtizedenként egyszer fordul elő, hogy egy ilyen méretes aszteroida megközelíti a Földet. A tudósok becslése szerint az űrkőzet mérete 40–90 méter között van.

A NASA szerint az aszteroida legközelebb 2026-ban tér vissza a Föld közelébe. A Virtual Telescope Project élő internetes közvetítést is mutat majd az aszteroidáról az esti órákban.

Legutóbb tavaly májusban okozott riadalmat egy hatalmas aszteroida.