A dél-koreai kormány holnap bejelenti a megállapodást a Korea 1910–1945-ös japán megszállása idején munkára kényszerített emberek kárpótlásáról szóló történelmi és jogi vitában. Az egyezség értelmében  a Koreai Iparszövetség, Dél-Korea nagyvállalati érdekképviselete és japán megfelelője, a Keidanren közösen hoznának létre egy ifjúsági alapot, amely ösztöndíjakat szponzorálna dél-koreai diákoknak.

South,Korea,And,Japan,Flags,On,Map
Fotó: Shutterstock

A japán kormány továbbá elismerné a korábbi kabinetek által tett bocsánatkérő nyilatkozatokat.

A munkaügyi vita és a bordélyházakba kényszerített nőkkel kapcsolatos nézeteltérés évek óta feszültséget okoz a két ország között, miközben Tokió és Szöul Washington térségbeli szövetségeseinek számítanak. A dél-koreai legfelsőbb bíróság 2018-ban arra kötelezte a japán cégeket, hogy fizessenek jóvátételt az egykori kényszermunkásoknak. Tizenöt dél-koreai nyert meg ilyen ügyet, de egyikük sem kapott kártérítést.

Tokió válaszul közölte, hogy a kártérítés kérdését korábbi szerződések alapján rendezték, majd kisebb kereskedelmi háború kezdődött a két ország között: Tokió korlátozta a Dél-Koreába irányuló elektronikai alkatrészek exportját, mire Szöul panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez – írja a Reuters.

A konzervatív dél-koreai elnök, Jun Szogjol tavaly májusban lépett hivatalba, és eltökélt célja, hogy javítsa a Japánnal való kapcsolatokat. Ennek érdekében szeptemberben találkozott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a két ország első csúcstalálkozóján 2019 óta. A két kormány célja, hogy Jun Szogjol még ebben a hónapban a szigetországba látogasson, és a munkaügyi vitával párhuzamosan a kereskedelmi konfliktust is lezárnák.

Ijesztő ütemben öregszik Japán lakossága

A japán kormány közzétette a tavalyi statisztikákat: 2022-ben rekordmagas szintre nőttek a halálozások, miközben a születések száma 800 ezer alá csökkent. A folyamat veszélyezteti a kabinet társadalombiztosítási programjainak jövőbeli finanszírozását, sőt a szigetország gazdaságát is.