Bemutatta kedden az áremelkedés megfékezésére szolgáló új intézkedéscsomagját a horvát kormány. Az 1,7 milliárd eurós csomag legnagyobb része, 1,181 milliárd euró az energiaárak emelkedésének kíván megálljt parancsolni, de 169 millió euró jut az elleni védekezésre, szociális juttatásokra és támogatásokra pedig 347 millió eurót szán a horvát kormány – közölte az ország közszolgálati tévéadója.

Zagreb,croatia-,October,21st,2019:,People,Doing,Shopping,At,Dolac,Market
Fotó: Finn Stock

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök közölte, hogy a háztartások, az intézmények és a vállalkozók megsegítésével folytatják a globális gazdasági válság és az inflációs nyomás elleni fellépést. Az új intézkedéscsomagot csütörtökön fogadja el a kormány.

Az elképzelések szerint módosul az árstopos termékek listája, amelyet még korábban határozott meg a kabinet. Lekerül a listáról a csontos sertésnyak és a csont nélküli sertéslapocka, mert a kabinet attól tart, hogy hiány léphet fel sertéshúsból, ugyanakkor felkerül a sertésborda kilogrammonként 3,79 euróért. A napraforgóolaj április 1-jétől literenként 1,72 euróba, a 2,8 százalékos tej 0,98 euróba kerül majd. A fehér kristálycukor kilója 1,33 euró, a liszté 0,80, az egész csirkéé 3,32, a vegyes darált húsé (marha és sertés) pedig 4,11 euró lesz.

Változatlan marad az áram- és a gázár. 

A háztartások félévente fogyaszthatnak 2,5 megawattóra áramot megawattóránként 59 euróért, míg e fölött 88 euróba kerül egy megawattóra.

A közintézmények, az iskolák, az óvodák és a kórházak, valamint az önkormányzatok, vallási intézmények, egyesületek és kommunális vállalatok 62 eurót fizetnek az áramért megawattóránként. A vállalkozások számára az áram tarifája 2,5 megawattóra fogyasztásig szintén hat hónap időtartamra 180 euró per megawattóra, efelett 230 eurót kell majd fizetni.

Jövő év áprilisáig a gázár is változatlan marad a háztartások, az állami intézmények, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek, valamint minden, legfeljebb 10 gigawattóra éves átlagos fogyasztású mikro-, kis- és középvállalkozás számára. 

Ezt követően is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs vonatkozik majd a földgázra és a távhőszolgáltatásra, de ebbe beletartoznak az energia szállításával kapcsolatos díjak, valamint a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa is.

Egyszeri juttatást kapnak azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága nem több mint 610 euró havonta. A támogatás összege a nyugdíjak nagyságától függ. A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők 160, a legmagasabb nyugdíjjal rendelkezők 60 eurót kapnak. A fogyatékossággal élők és az időskorúak, akik nem voltak jogosultak a nyugdíja, ezért az államtól úgynevezett nemzeti juttatást kapnak, valamint a munkanélküli-segélyben részesülő katonai veteránok havi jövedelme 70 euróval növekszik.

Egyszeri gyermeknevelési támogatást kapnak áprilisban a családok is, gyermekszámtól függően 45–160 euró között. A gazdálkodók és a halászok között 41 millió eurót osztanak szét.

A megélhetési költségek emelkedésével szemben kidolgozott első csomagot még tavaly márciusban fogadta el a horvát kormány, akkor 640 millió euró értékben. Ebből 160 millió eurót az energiaárak csökkentésére, 106 millió eurót a nyugdíjasok és a veszélyeztetett csoportok egyszeri támogatására irányzott elő. A következő hasonló csomagról szeptemberben döntött a kormány, ez a csomag már 2,79 milliárd euróba került, és fél éven keresztül korlátozta az áram, a gáz és a tüzelőanyagok, illetve csökkentette és korlátozta egyes alapvető élelmiszerek árát. Emellett megemelte a szociális támogatásokat, és külön nyereségadót vetettek ki a nagy cégekre.

Horvátországban tavaly márciusban 7,3 százalék volt az infláció, majd fokozatosan emelkedve tavaly novemberben 13,5 százalékon tetőzött. A legutóbbi, februári előzetes adat 11,9 százalékos áremelkedést jelez.