Közélet

Nem csitul a finn botrány: találgatják Helsinkiben, miért lőtt ekkora öngólt Sanna Marin, aki egyelőre hallgat

Sokan egyetlen magyarázatot tudnak csak felhozni a kormányfő mentségére, ez pedig a tapasztalatlanság. Maga a kormányfő hallgat.

Valószínűleg Sanna Marin sem gondolta, mekkora meggondolatlanság volt pénteki ígérete. Mint ismert: a finn kormányfő Kijevben járva ígérte meg, hogy Ukrajnának átadják majd a finnek légvédelmét ellátó F–18-as Hornet vadászrepülőgépeket. Ez az ígéret azonban óriási botrányt kavart hazájában, hiszen az ötletet csak saját kabinetjével és a finn légierővel felejtette el megbeszélni, azaz olyan fokú döntést hozott egymaga, amellyel könnyen veszélybe sodorhatja egész országát. 

 

A jelenlegi tervek szerint ugyanis – bár a megállapodás már megvan – az új amerikai F–35-ösök, amelyek a Hornetek helyét vennék át, legjobb esetben is csak 2026-ban érkeznek meg Finnországba. A Helsinki Timesnak nyilatkozó képviselők így továbbra is értetlenül állnak a kijelentés előtt. A botrány egyre nagyobb hullámokat vet, Marin azonban mégsem hajlandó korrigálni a szavait, egyelőre nem nyilatkozik az ügyben. 

Szombaton egy politikai rendezvényen vett részt a verkkouutiset.fi portál szerint, ahol az újságírók hiába akarták kérdezni a botrányról, ő lerázta őket annyival, hogy most az emberekkel szeretne beszélgetni, nem a sajtóval. 

Ez egy meggondolatlan kampányígéret volt. Bocsánatot illene kérnie az ukránoktól, hogy ilyet mondott, mert teljesen egyértelmű, hogy Finnország nem adhatja át vadászrepülőit nekik

– mondta a lapnak Mikko Kärnä finn parlamenti képviselő. Kollégája, Jari Ronkainen szerint szintén megdöbbentő volt az ígéret, hiszen a Hornetek nélkül Finnország teljesen védtelenné válna. 

Egyetlen miniszterelnök sem tehet ilyen kinyilatkoztatást anélkül, hogy erről előzetesen szakértőkkel konzultálna 

– mondta a honatya. 

A megszólalók csak találgatni tudnak, miért tett ilyen felelőtlen ígéretet Marin, de annál többre nem jutottak, hogy valószínűleg tapasztalatlanságból. A 37 éves politikus 2019 óta Finnország miniszterelnöke, hatalomra lépésekor a világ legfiatalabban megválasztott kormányfője lett. 

 

Finnország Hornet Sanna Marin Ukrajna botrány
Kapcsolódó cikkek