BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiakadt a finn hadvezetés: nélkülük ígért Marin vadászgépeket Zelenszkijnek

A finn miniszterelnök éppen csak saját hadseregét felejtette el tájékoztatni arról, hogy átadják Ukrajnának a Hornet vadászgépeket.

Semmilyen információja nem volt arról a finn légierőnek, hogy át kell adniuk saját vadászgépeiket Ukrajnának, erről ők is csak azután értesültek, hogy Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken bejelentette ezt Kijevben. Juha-Pekka Kerenen, a finn légierő parancsnoka egy újságírói kérdésre elárulta: velük senki sem egyeztetett az ügyben. 

Fotó: AFP

Mint ismert: a finn kormányfő pénteken járt Kijevben, ahol egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezen belül különböző támogatásokról is tárgyaltak, többek között arról, hogy Finnország átadja Hornet vadászrepülőit Ukrajnának. Ez igencsak váratlanul érte a finn légierőt, mert ott semmit sem tudtak ilyenről, Marin őket elfelejtette tájékoztatni erről. 

Az Unian ukrán lap arról ír, hogy Kerenen szerint a bejelentés azért is nagyon furcsa, mert addig biztosan nem mondhatnak le a Hornetekről, amíg nem kapják meg az Egyesült Államoktól várt F–35-ösöket. Ráadásul a gépek leszállítása és felkészítése az ukránok számára további alapos mérlegelést és előkészületet igényel, így nem lehet csak ad hoc dobálózni a témával. 

Sőt, Kerenen szavait Saule Niinistjo finn elnök is megerősítette, aki szerint semmilyen egyeztetés nem volt a kérdésben a legfelsőbb szinteken. Könnyen lehet tehát, hogy Marin magától dobta be az ötletet a találkozón. 

Marin egyébként Kijevben úgy fogalmazott, hogy Finnország elkötelezett a vadászgépek átadásában több országgal együtt, ugyanakkor a terv még nagyon kezdeti fázisban van. A kormányfő azt is hozzátette: Helsinki új vadászrepülőket vásárol majd az átadott gépek helyére. 

 

 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.