Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól – jelentette be a miniszterelnök közösségi oldalán pénteken.

Véget ért az EU-csúcs, amelyen a közép-európai országok megállapodtak abban, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök koordinálásával közösen lépnek fel, hogy megvédjék a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól – közölte Orbán Viktor.  

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára . Az tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. Az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt példátlan mennyiségben érkezett ukrán gabona és olajos magvak a kelet-közép-európai, így a magyar piacra is. 

Románia, Bulgária és Lengyelország kap segítséget, ugyanis Ukrajna három nagy fekete-tengeri kikötőhelye megnyílt, és ismét hajóznak ki onnan gabonával megrakott teherszállítók, amelyek olcsó terménnyel árasztják el az uniós piacot, letörve az árakat. 

Válságalapot nyit Brüsszel – a keleti gabonadömping kompenzálására

Összesen 56 millió eurót utal át az EU azoknak az országoknak, amelyeket érint az olcsó ukrán gabonaexport árletörő hatása. Magyarország is érintett, de kimarad a támogatásból.