Románia, Bulgária és Lengyelország kap segítséget, ugyanis Ukrajna három nagy fekete-tengeri kikötőhelye megnyílt, és ismét hajóznak ki onnan gabonával megrakott teherszállítók, amelyek olcsó terménnyel árasztják el az uniós piacot, letörve az árakat.

Inspection of the 5th ship carrying wheat from Ukraine to Afghanistan
Fotó: Anadolu Agency

Most azokat az országokat támogatjuk, amelyeket érint az olcsó ukrán gabona dömpingje, ugyanis a kínálat rohamlépésekben növekszik

– mondta Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos.

A döntés Bulgária és Lengyelország nyomására született meg, mivel ezen országok saját termelése és az Ukrajnából érkező együttesen meghaladta az ukrajnai háborút megelőző öt év átlagos mennyiségét. Romániára ez ugyan nem igaz, de számtalan „szolidaritási sáv” megy rajta keresztül, azaz olyan útvonalak csomópontjában fekszik, amelyeket az unió jelölt ki, hogy elősegítse a termények szabad exportját Ukrajnából a háború alatt.  

Harvesting Of Wheat In The Kyiv Region
Fotó: NurPhoto

Románia 10 millió eurót, Bulgária körülbelül 17 millió eurót, Lengyelország pedig 30 millió eurót kap. 

Ugyan Magyarországra és Szlovákiába is több ukrán termék érkezett, de miután a saját termelés és az import együttesen nem haladja meg az ötéves átlagot, nem számíthatnak forrásokra

– hangsúlyozta Wojciechowski.

Az ügyben megszólalt Nagy István agrárminiszter is, aki szerint Brüsszel szándékosan hozza kedvezőtlen helyzetbe a magyar gazdákat.