Közélet

A Wagner-csoport nem kap lőszert a bahmuti ostromhoz, Prigozsin szerint Moszkva elárulta őket

Az orosz csapatok nem kapnak utánpótlást Bahmutban, a Wagner-csoport vezetője szerint így hamarosan fel kell hagyniuk a város ostromával. A donyecki település elleni offenzívát a Jevgenyij Prigozsin által alapított és irányított Wagner zsoldossereg vezeti, amely egy február 28-án indult rohammal sikeresen feltörte Bahmut védelmét. Prigozsin utánpótlást kér a harc folytatásához, de állítása szerint Moszkva visszatartja a lőszerszállítmányokat. A Wagner-vezér attól tart, hogy az orosz vezetés elárulta őket.

Oroszország pozíciói a kelet-ukrajnai Bahmut körül veszélybe kerülnek, ha csapatai nem kapnak lőszert – figyelmeztetett vasárnap az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője. Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha az erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért utánpótlást.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Egyelőre próbáljuk kideríteni az okot, hogy csak bürokratikus fennakadás történt, vagy árulás

– mondta Prigozsin a Telegram-csatornáján. Ahogyan a Világgazdaság korábban írt róla, az orosz csapatok nehéz helyzetbe kerülhettek a keleti fronton a lőszer és az utánpótlás hiánya miatt. Olyan hírek is terjedtek, hogy a katonák egy részét lapátokkal küldik harcba, ezzel brutális közelharc alakul ki a lövészárkokban.

Ukraine prosecutor general summons Wagner Group head Prigozhin as criminal suspect  epa10445446 A person enters the PMC Wagner Center building, headquarters of the Wagner Group in St. Petersburg, Russia, 03 February 2023. According to a Ukrainian government publication from 03 February 2023, Ukraine's prosecutor general summoned Evgeny Prigozhin as a suspect in criminal proceedings. Prigozhin according to a US Treasury sanctions announcement leads the Russian private military company PMC Wagner that was sanctioned by the US Treasury on 26 January 2023.  EPA/ANATOLY MALTSEV
Fotó: Anatoly Maltsev / MTI

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket és tábornokokat. 

A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat árulással vádolt, amiért visszatartották a lőszerellátást az emberei számára.

A Telegram-csatornáján szombaton közzétett videofelvételén Prigozsin azt mondta, csapatai aggódnak amiatt, hogy a kormány lehetséges bűnbakként akarja beállítani őket, ha Oroszország elveszíti a háborút. 

Ha a Wagner most visszavonul Bahmutból, az egész front összeomlik

– tette hozzá. Kiemelte, hogy az orosz reguláris haderő számára nem lesz kedvező a helyzet, ha a Wagner kivonul a frontról.

Bahmuti csata: miért ölik halomra egymást az ukránok és az oroszok egy romokban fekvő városért?

Habár az ukrán városban több fontos útvonal találkozik, ezenkívül nem sok stratégiai jelentősége van, ráadásul Ukrajna könnyedén megvédhetné a következő nagyvárost is a katonáival. Mégis egyfajta szimbólummá vált az elmúlt hónapokban, és mindkét fél úgy állítja be, hogy aki birtokolja, az nyeri a háborút.

Volodimir Nazarenko, az ukrán csapatok egyik parancsnoka Bahmutban azt mondta, hogy nem kaptak visszavonulási parancsot, és a védelem tartja magát a zord körülmények között.

A helyzet Bahmutban és környékén pokoli, ahogy az egész keleti fronton

– mondta a Telegramon közzétett videójában. Az ukrán hadsereg vasárnap késő este közölte, hogy az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Bahmut irányába, lövik a várost, valamint a közeli településeket. Prigozsin a múlt hét végén jelentette be, hogy a várost gyakorlatilag körülzárták.

 

Bahmut háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek