Közélet

Szijjártó Péter: Európa és a transzatlanti térség háborús pszichózisban van

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország tisztában van háború minden veszélyével és veszteségével.

Ez ugyan földrajzilag egy regionális háború, de annak hatásai világszintűek, és a huszonötödik órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy a háború világháborúvá váljon

– jelentette ki az orosz–ukrán konfliktus kapcsán Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában. A külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben azt is mondta, hogy Európa és a transzatlanti térség háborús pszichózisban van, megfogalmazása szerint azon megy az országok között a verseny, hogy ki ad több fegyvert Ukrajnának. 

Szíjjártó Péter
Fotó: Szíjjártó Péter / Facebook

A miniszter kijelentette, hogy Magyarország nem felelős a szomszédban kitört konfliktusért, úgy fogalmazott, hogy ez nem a mi háborúnk.  

Mégis Magyarország és magyar emberek túl nagy árat fizettek ezért a háborúért, és senki sem várhatja el, hogy ennél is nagyobbat fizessünk 

– mondta a Szijjártó. Hozzátette, hogy fegyverszállításokkal, szankciókkal nem lehet a emberéleteteket megmenteni, hanem békével lehet menteni, ehhez pedig tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A politikus azt is mondta, hogy a globális többség a békepártján áll, és Magyarország ennek a többségnek a része.  

 

Elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között közvetlen egyeztetések, érdemi tárgyalások jöjjenek létre

– mondta. Hozzátette: a kormány üdvözölte, hogy a G20-as tárgyalásokon a két ország külügyminisztere egyeztetettek egymással, bárcsak több idejük lett volna egymásra. Azt is kifejtette, hogy újabb és újabb jogfosztások érik a kárpátaljai magyarokat: szeptembertől kilencvenkilenc magyar kisebbségi iskolát zárnak be, elveszik a magyar nyelven történő érettségi és felvételi lehetőségét, a felsőoktatásban pedig eltörölték a szabad nyelvhasználatot – sorolta. 

 

 

orosz-ukrán háború Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek