Közélet

Még tíz percig se tartott Blinken és Lavrov találkozója

Az amerikai és orosz külügyminiszter csak futtában beszélt egymással a G20 indiai csúcstalálkozóján.

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz a G20 Újdelhiben tartott külügyminiszteri találkozóján, így elkerülhetetlen volt, hogy a két diplomata személyesen is találkozzon.

Fotó: AFP

A két tárcavezető csütörtöki találkozója azonban meglepően rövidre sikerült, az amerikai tájékoztatás szerint 10 percig sem tartott. Blinken az új START-szerződéssel kapcsolatos döntés felülvizsgálatát kérte orosz kollégájától, valamint közölte vele, hogy az Egyesült Államok kész támogatni Ukrajna védelmét, ameddig csak szükséges.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két miniszter csupán futtában váltott pár szót egymással, formális találkozóra nem került sor.

A G20 tanácskozásán az Egyesült Államok és európai szövetségesei kérték a csoportot, hogy fokozza a Moszkvára nehezedő nyomást, hogy Oroszország mielőbb véget vessen az inváziónak, miközben az oroszok azzal vádolták a Nyugatot, hogy komédiává zülleszti a csúcstalálkozó napirendjét. Moszkva szerint a nyugati delegációk csak saját gazdasági kudarcaikról szeretnék elterelni a figyelmet.

Blinken szerint továbbra is 

fel kell szólítani Oroszországot, hogy fejezze be agresszióját Ukrajnával szemben a nemzetközi béke és gazdasági stabilitás érdekében. 

Az amerikai politikus szerint szerencsétlen, hogy a találkozót aláássa Oroszország indokolatlan és igazolhatatlan háborúja Ukrajna ellen. A német, a francia és a holland külügyminiszter támogatta az amerikai álláspontot.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint egyetlen ország akadályozza a többi tizenkilencet abban, hogy arra fókuszáljon, amiért a G20-at létrehozták. Baerbock ezért felszólította Lavrovot, hogy térjen vissza a párbeszédhez az amerikaiakkal, és térjen vissza az új START-szerződés teljes végrehajtásához, mivel Kína jogosan hívta fel a figyelmet 12 pontos tervében, hogy az atomfegyverek jelentette fenyegetéseknek ellen kell állni.

Catherine Colonna francia külügyminiszter az ukrán háború gazdasági hatásaira hívta fel a figyelmet, amelyeket minden ország megérez az energia, az élelmiszer és az terén. Ezért a csoportnak olyan megoldásokon kell dolgoznia, amelyek megvédik a leginkább sebezhető országokat az oroszok indította háború által okozott szenvedéstől.

Lavrov ezzel szemben a nyugati országokat vádolta, a többi között az orosz mezőgazdasági termékek exportjának akadályozásával. Az orosz diplomata

a fekete-tengeri ukrán gabonaexportot lehetővé tévő alku szégyentelen eltemetésével is vádolta a Nyugatot.

A találkozót megnyitó Narendra Modi indiai miniszterelnök arra szólította fel a résztvevőket, hogy találjanak közös pontot a globális kérdésekben – írja a Reuters.

 

Szergej Lavrov G20 Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek