Az egyéni kutatók, kutatócsoportok összesen 13,5 milliárd forintra pályázhatnak 2023-ban az Országos tudományos kutatási alapprogramokban (OTKA), amely a kutatási projektek megvalósítását, kimagasló tudományos eredmények elérését, új módszerek és eljárások kidolgozását segíti – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden.

Close-up,Of,Scientist,Hands,With,Microscope,,Examining,Samples,And,Liquid
close-up of scientist hands with microscope, examining samples and liquid
Fotó: Shutterstock

Az immár 37 éves múltra visszatekintő OTKA célja, hogy a kutatások támogatásán keresztül hozzájáruljon a tudomány fejlődéséhez, erősítse a magyar tudósok és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét, versenyképességét – emelik ki a közleményben.

A hazai tudomány fejlődése, a magyar kutatók és kutatási intézmények kiválósága és versenyképessége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére Európa top 10 innovátora közé kerüljön

– idézi a közlemény Hankó Balázst, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, aki hozzátette: 

a program követelményei között kiemelt hangsúlyt kap a publikációs teljesítmény, hogy a támogatott projektek eredményei széles körben láthatóvá váljanak.

Az előző, 2022. évi OTKA-felhívásra mintegy 1400 pályázat érkezett, közülük 365 projekt nyert támogatást összesen 13,2 milliárd forint értékben.

A pályázatot kiíró és lebonyolító Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) továbbra is nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a támogatott projektek minél egyszerűbb adminisztrációval, rugalmas költségelszámolással valósulhassanak meg, annak érdekében, hogy a kutatók elsősorban a kutatási eredményekre tudjanak koncentrálni.

A nyertes kutatók feladata, hogy publikációikat a nyílt hozzáférés (open access) jegyében térítésmentesen elérhetővé tegyék. Az OTKA támogatási rendszer ennek költségeire is projektenként elkülönített fedezetet biztosít.

A részletes pályázati kiírás az NKFIH honlapján érhető el. Az eredményhirdetés 2023 októberében várható, a nyertes projektek 2024. január 1-jétől indulhatnak el – közölte a KIM.