Az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a legkülönbözőbb témájú projektek finanszírozásával, három pályázati kategóriában támogatják a hazai tudományos élet szereplőinek szakmai fejlődését, nemzetközi elismertségét.

kutatók
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett idei kiírásra három kategóriában 1314 érvényes pályázat érkezett, 46,9 milliárd forintnyi támogatási igénnyel 

– közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A kutatói életpályájuk elején állók 176 projektre nyertek támogatást a Posztdoktori kiválósági és a Fiatal kutatói kiválósági program kategóriában, amelyekre ebben az évben összesen 5,7 milliárd forint áll rendelkezésre. A már tapasztaltabbak a Kutatási témapályázat alprogramban igényelhettek támogatást sikeres alapkutatási témájuk továbbviteléhez, vagy éppen új, ígéretes témák kidolgozásához. Ebben a kategóriában 177 projekt indulhat el, 7 milliárd forint támogatással.
Az OTKA-program ezenkívül magában foglalja a nemzetközi – magyar–osztrák és magyar–szlovén – kutatói együttműködésben megvalósuló projektekre igényelhető támogatásokat is. Ennek eredményhirdetése a közeljövőben várható, a társfinanszírozó külföldi partnerintézmény döntése után, további 800 millió forinttal támogatva a hazai kutatói közösséget.
A minisztérium kiemelte, hogy 

az idén közel négyszeres volt a túljelentkezés az OTKA-programokra. 

Ezen belül egyre aktívabbak a kutatói utánpótlást jelentő fiatalabb generációk, ugyanis 2018-hoz képest 50 százalékkal nőtt a posztdoktori és a fiatal kutatói pályázatok száma. A nyertesek 38 százaléka 40 év alatti, a legfiatalabb 29 éves. A legidősebb nyertes pályázó 76 évesen indítja el új kutatási projektjét. A tavalyi adatokról itt írtunk.
A nyertes kutatók feladata, hogy publikációikat az open access nemzetközi normái szerinti nyílt, térítésmentes hozzáféréssel is elérhetővé tegyék, amelynek a költségei az elnyert támogatásból finanszírozhatók.