Közélet

A brazil elnök szerint így lehet vége a háborúnak

Luiz Inácio Lula da Silva arra kéri az ukránokat, hogy adják fel a Krím félszigetet, mert a világnak békére van szüksége.

Luiz Inácio Lula da Silva szerint az ukránoknak meg kell hozniuk bizonyos áldozatokat, hogy ismét béke legyen a világban – írja az Euronews. Brazília miniszterelnöke úgy véli, Ukrajna és vezetője, Volodimir Zelenszkij sem akarhat mindent, és muszáj megoldást találni, mert a háború megrekedt. A dél-amerikai államfő azt követően nyilatkozott brazil újságíróknak, hogy külpolitikai tanácsadója Oroszországban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és külügyminiszterével, Szergej Lavrovval.

DF - Brasilia - 02/28/2023 - BRASILIA, PALACIO DO PLANALTO CEREMONY - The President of Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva, speaks during a ceremony at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil, February 28, 2023
A brazil elnök szerint Ukrajna sem akarhat mindent.
Fotó: AFP

Lula úgy gondolja, az ukránoknak gesztust kell gyakorolniuk az oroszok felé, elsőként fel kellene adniuk a Krím félszigetet, amelyet Moszkva 2014-ben annektált. 

Az ukrán lakosság ezt másképp látja, egy nemrég készült felmérés során a többség arra szavazott, hogy a hazának minden olyan területet vissza kell szereznie, amely jogosan megilleti – még akkor is, ha ezzel jobban belesodródik a háborúba. 

Zelenszkij egyik tanácsadója eközben arról beszélt csütörtökön, hogy ha az ukrán seregek elérik a Krím félsziget határát, Ukrajna kész lesz megnyitni ismét a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és tárgyalni e területről. 

A cikk azt is megjegyzi, hogy Putyin április 17-én látogathat Brazíliába.

A brazil elnök mégsem találkozik Hszi Csin-pinggel

Elnapolta kínai látogatását Lula da Silva tüdőgyulladás miatt.

 

Putyin Lula da Silva háború béke Ukrajna Oroszország Brazília Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek