Vádat emeltek egy 34 éves férfival szemben, aki egy társával együtt – magukat rendőrnek kiadva – 2021 októbere és 2022 májusa között nyolc idős ember lakásába jutott be, és hét sértettől összesen csaknem 20 millió forintot, valamint ékszereket tulajdonított el – olvasható a Police.hu oldalán

Fotó: Police.hu

A vádlott és társa összesen nyolc bűncselekményt követett el időskorú személyek sérelmére úgy, hogy kihasználták a sértettek megromlott egészségi állapotát.

Az elkövetők jellemzően Budapest XI. kerületében szemelték ki áldozataikat, majd magukat rendőrnek kiadva azzal a valótlan történettel szólították meg a hazafelé tartó sértetteket, hogy betörtek hozzájuk. A vádlott és társa több esetben mobiltelefonon egy rendőrségi jelvényt is mutatott a sértetteknek, akik elhitték a két férfiról, hogy valóban rendőrök, ezért beengedték őket az otthonukba. Itt az elkövetők megkérdezték a sértetteket, hogy hol tartják az értékeiket, illetve megkérték őket, hogy vegyék elő az otthon tartott készpénzüket, ékszereiket. 

Ezután az álrendőrök a hivatalos eljárást tovább színlelve általában úgy tettek, mintha lefényképeznék a sértettek által kipakolt értékeket, valamint volt olyan, hogy a sértetteket is lefotózták, majd végül elterelték az áldozatok figyelmét, a pénzüket, ékszereiket pedig eltulajdonították. 

A sértettek minden esetben csak később vették észre, hogy kifosztották őket.

Az ügynek összesen nyolc sértettje van, mindegyikük 80 év feletti volt az elkövetések idején, a legidősebb áldozat 93 éves volt.  A 34 éves férfit többrendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolják. A vádlott korábban letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll. Társa szökésben van.