„Sok jót tettek velem a magyarok, kiváltképp a Buenos Aires-i nővérek” – üzente a magyaroknak az egyházfő. Akiket említett, azok az Argentínában élő nővérek lehettek, akikkel 2021-ben találkozott Ferenc pápa. 

FERENC pápa
Fotó: Czeglédi Zsolt

A Magyar Kurír katolikus hírportálnak nyilatkozott Bárány Béla, a budapest-zuglói Páduai Szent Antal-templom plébánosa, aki januárban majdnem egy hónapot töltött Argentínában, Ferenc pápa szülőhazájában, hogy lelki támogatást nyújtson az ott élő magyaroknak. „Megvan ma is minden épület, de a magyar nővérek már meghaltak azóta, és Domonkos László atya is, miután Magyarországra hazatelepült” – mondta a lapnak.

Az interjúban felidézik, hogy a pápa élénken őrzi az angolkisasszonyok emlékét, akikkel Buenos Aires környékén ismerkedett meg, és akik a vallásüldözés miatt kényszerültek elhagyni a hazájukat. Ott alakították meg a Ward Mária Kollégiumot Plátanos városában, a fővároshoz, Buenos Aireshez közel.

A Magyar Kurír idézi, amit a pápa 2021. szeptember 12-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak mondott az angolkisasszonyokról:

Sokat tanultam az ő erejükből, bátorságukból, türelmükből és hazaszeretetükből, számomra tanúságtételt jelentettek. Amikor ma itt megemlékezem róluk, velük együtt tisztelettel felidézem azt a sok férfit és nőt is, akiknek száműzetésbe kellett menekülniük, és azokat is, akik a hazájukért és a hitükért az életüket áldozták.

Vasárnap délelőtt a Parlamentnél pontifikált szentmiséjében az egyházfő ismét megemlítette a nővéreket.

Szeretnélek biztosítani benneteket közelségemről és imáimról minden magyarért. Különösen gondolok azokra, akik az anyaországon kívül élnek, és megemlékezve mindazokról, akikkel életem során találkoztam, és akik oly sok jót tettek velem, a Buenos Aires-i szerzetes nővérekre gondolok

– üzente a magyaroknak.

Ferenc pápa jövőre készül ellátogatni a szülőhazájába.