Az Egyesült Államok eltörölte a kínai turistákra vonatkozó különleges Covid-tesztelési szabályokat, ez azt jelenti, hogy a Kínából, Hongkongból, Makaóból és néhány kijelölt, máshol található repülőtérről induló utazóknak többé nem kell alávetniük magukat az utazás előtti tesztnek.

U.S. tourism to take hit amid trade tensions with China
Fotó: Imaginechina via AFP

Washington még január elején vezette be, hogy a szárazföldi Kínából, Hongkongból és Makaóból az Egyesült Államokba repülő, kétévesnél idősebb utazóknak legkésőbb két nappal az indulás előtt tesztelniük kell magukat koronavírusra. Az utasoknak negatív teszteredményeket kellett bemutatniuk egy egészségügyi szolgáltató által ellenőrzött PCR- vagy antigéngyorstesztből. A szabályok a Kínából érkező átutazókra is vonatkoztak. 

Sőt: a dél-koreai incshoni nemzetközi repülőtérről, valamint a kanadai Toronto Pearson nemzetközi repülőtérről és a vancouveri nemzetközi repülőtérről az Egyesült Államokba repülő utasoknak is negatív Covid–19 tesztet kellett bemutatniuk, ha az Egyesült Államokba repülésüket megelőző tíz napban a távol-keleti országban jártak. Washington mellett több ország is tett hasonló lépéseket, például Olaszország, Dél-Korea, India és Japán.

Az intézkedéseket azzal indokolták, hogy Peking tavaly végén feloldotta a gazdasági fejlődést visszafogó járványvédelmi intézkedéseket, emiatt a távol-keleti országban terjedni kezdett a koronavírus. Utólag kiderült, hogy az omikron-vírusvariánsok miatt felesleges volt az aggodalom, így a legtöbb ország elkezdte visszavonni a kínaiak kötelező tesztelését, míg más államok – például Svájc, Horvátország –  eleve nem korlátozták a beutazásukat, és ezt az egészségügyi hatósága is feleslegesnek tartotta.

A kínai utazók fontos szerepet játszanak, ugyanis messze ők költik a legtöbbet a turisták közül: 2018-ban például 277 milliárd dollárt szántak erre, míg a második helyen álló amerikaiak csak 144 milliárd dollárt. 2019-ben az Egyesült Államokba közel 2,9 millió kínai turista érkezett, akik 15 milliárd dollárt költöttek. Összehasonlításképpen: a legtöbb utazó az Egyesült Királyságból jött 4,7 millió fővel, de ők kevesebbet, 14,6 milliárd dollárt költekeztek. Így aztán nem meglepő, hogy az Egyesült Államok sem akadályozza az érkezésüket, viszont a geopolitikai feszültségek miatt idén kevesebb kínai turista utazhat az országba.

Landoltak a kínaiak, rekordévet zárhat Magyarország

Három év kihagyás után immár Budapesten tartózkodik az első szervezett kínai turistacsoport. A kínai kormány a pandémia óta az Európai Unió tagállamai közül elsőként hazánkba engedélyezte a kínai utazási irodáknak, hogy csoportos turistavízummal társasutakat szervezzenek.