A döntést azzal indokolták, hogy a Kínában lappangó omikron-vírusvariánsok alacsony kockázatot jelentenek a svájci lakosság és egészségügyi rendszer számára, de a járványhelyzet alakulását továbbra is élénk figyelemmel kísérik.

Chinese,Tourist,Is,Photographing,Architecture,In,Old,Town.,He,Is
Fotó: Shutterstock

A svájcival egybevágó állásfoglalást tett közzé szerdán a Horvát Közegészségügyi Intézet járványügyi osztályvezetője, Bernard Kaic is. A horvát kormány hivatalos felhatalmazásával egy interjúban azt mondta: 

Mivel még nem ismerünk olyan általánosan alkalmazható módszert, amely lehetővé teszi a hatékony megelőzést, a horvát kormány egyelőre nem szigorítja a kínai turisták Horvátországba történő beutazását.

A Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal vezetője, Kristijan Stanicic a kérdéssel kapcsolatban azt nyilatkozta,

Horvátország tárt karokkal várja a kínai látogatókat, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy jól érezzék magukat az országban.

 

(GERMANY OUT) Eine chinesische Touristengruppe steht vor der Kathedrale Sveti Jakov, aufgenommen in der Altstadt von Sibenik an der kroatischen Adriaküste am 15. Oktober 2013.
Fotó: Getty Images

Kínában december 7-én szakítottak a korábbi rendkívül szigorú, úgynevezett zéró-Covid-politikával. A romló kínai vírushelyzetre az utóbbi hetekben több ország is úgy reagált, hogy csak friss negatív teszt felmutatása esetén engedik be a Kínából érkezőket.

Kötelezővé teszi Horvátország az orvosi szűrővizsgálatokat

Hamarosan kezdetét veszi minden idők egyik legjelentősebb egészségügyi reformja Horvátországban, amelynek keretében a kormány kötelezővé teszi a lakosság számára a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokat. Az intézkedéssel Zágráb a nemzet általános egészségügyi állapotát kívánja felmérni és szükség esetén javítani.

Az egészségügyi hatóságának (ECDC) értékelése szerint egyelőre szükségtelen a Kínából érkezők európai beutazásának korlátozása, mert a kínai esetszámok növekedése várhatóan nem lesz jelentős hatással az európai járványhelyzetre.