Indokolatlan az Európai Unióba beutazó kínaiak kötelező tesztelése, még a távol-keleti országban regisztrált növekvő esetszámok ellenére is – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

View of a Young attractive asian tourist in Paris taking selfie
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok és több más ország, köztük Európában elsőként Olaszország is kötelező koronavírus-tesztelést vezetett be a Kínából érkező utasok esetében.

Ennek ellenére az EU egészségügyi hatósága szerint uniós szinten nem szükséges hasonló lépés bevezetése. Kína-szerte túlterheltek a kórházak a koronavírusos fertőzések számának robbanásszerű növekedése miatt, miután Peking feloldotta a szigorú kijárási korlátozásokat, amelyek addig alacsony szinten tartották a koronavírus-fertőzések számát, de jelentősen lefékezték a gazdaság működését, és széles körű tiltakozási hullámot váltottak ki a kínai nagyvárosokban.

Az ECDC szerint a kínai esetszámok növekedése nem befolyásolja az járványügyi helyzetét, tekintettel az EU és az Európai Gazdasági Térség (EEA) népességének magas átoltottsági arányára, valamint a Kínában korábban és mostanában kialakult koronavírus-variánsokra. Ennek megfelelően a szervezet indokolatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben kötelezően alkalmazandó tesztelési és utazási előírásokat.

Hozzátették: a lehetséges behurcolt fertőzések száma meglehetősen alacsony az EU-ban mért napi esetszámokhoz képest.

Az Európai Bizottság csütörtökre hívta össze az EU egészségügyi biztonsági bizottságának ülését a lehetséges válaszlépések megvitatására. „Kulcsfontosságú, hogy az EU egységesen és összehangoltan hozzon meg minden lehetséges közegészségügyi intézkedést a Kínában kialakult helyzet tükrében” – fogalmazott az Európai Bizottság egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a testület továbbra is igyekszik elősegíteni a tagállamok közötti párbeszédet.

Ázsia már várja a kínai turisták áradatát

Készülnek a kínai vendégek fogadására az ázsiai turisztikai központok az utazási korlátozások feloldása után, és Európában is sok olyan népszerű célpont van, ahol nem szigorítanak a kínaiak belépésén. A koronavírus-járvány kitörése előtt Kína volt a világ legnagyobb külföldre irányuló utazási piaca, az országból érkezők évente 255 milliárd dollárt költöttek világszerte, távolmaradásuk hatalmas űrt hagyott az ázsiai országok turizmusában.