Közélet

Újabb globális járványhullám fenyeget, már Japán is korlátozza a kínaiak beutazását

A legtöbb ázsiai országhoz hasonlóan Japánban is riadalmat keltett a koronavírus kínai terjedése. Az országban tesztelik az érkező kínai turistákat, mivel az elmúlt napokban erősen felfutott a járvány terjedése és a halálos áldozatok száma. Az ázsiai újévi ünnepek miatt sokan fognak útra kelni a következő napokban, ez pedig megalapozhatja a vírus gyors terjedését.

Japán péntektől megköveteli a koronavírustesztek elvégzését minden Kínából érkező utastól, sürgősségi intézkedésként az országban növekvő fertőzések elleni védekezésre. Japán csütörtökön rekordszámú, 420 új koronavírusos halálesetet jelentett, egy nappal azután, hogy az egészségügyi minisztérium szerint 415 halálesettel elérték a korábbi egynapos rekordot. Kínában rohamosan terjedni kezdett a koronavírus, miután a pekingi vezetés feloldotta a járványügyi korlátozásokat.

Novel coronavirus / Passengers from China to be tested Passengers from China are asked to contact quarantine officers at Narita Airport in Narita City, Chiba Prefecture on Dec. 30, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Koji Ito / AFP

A számok magasabbak, mint a korábbi, augusztusi hullám tetőzésének idején, amikor a napi halálesetek száma meghaladta a 300-at. Szakértők szerint a legutóbbi növekedés oka nem világos, de összefügghet az idős betegek krónikus betegségeinek súlyosbodásából eredő halálesetekkel.

Japán pénteken megszigorította a határra vonatkozó intézkedéseit. 

A pozitív eredményt mutató személyeket legfeljebb hét napra karanténba zárják az erre kijelölt létesítményekben.

Az intézkedések az utazással és bulikkal tarkított újévi ünnepek előtt kezdődtek. A Kína és Japán közötti közvetlen járatokat egyelőre négy nagy japán repülőtérre korlátozzák – közölték a kormány tisztviselői.

Japán a bérnövekedés ösztönzésével pörgetné fel a fogyasztást

Kisida Fumio kormánya a bérek emelésével akarja a következő évben felpörgetni a fogyasztást és élénkíteni a szigetország gazdaságát, ezt adókedvezményekkel is elősegítenék. Mindez nem meglepő, hiszen a kormány népszerűsége a megélhetési költségek emelkedése közepette csökken.

Japán az év elején megszüntette a Covid–19-tesztek megkövetelését azoktól a beutazóktól, akik legalább három oltást kaptak. Ez része volt az ország óvatos enyhítésének, miután mintegy két évig gyakorlatilag lezárta határait a külföldi turisták előtt.

A hét elején tartott találkozón a szakértők arra figyelmeztettek, hogy az influenza gyors terjedése ezen a télen az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást is növelheti.

Kína a közelmúltban feloldotta a vírusellenőrzéseket, amelyek közel három évig elszigetelten tartották az országot, és a héten bejelentette, hogy tervezi az útlevelek és vízumok újbóli kiadását a tengerentúli utazásokhoz. 

Ezáltal sok kínai külföldre utazhat a januári holdújévi ünnepekre, ami aggodalmat kelt a vírus lehetséges terjedésével kapcsolatban.

Olaszországban már jelezték is, hogy a vírust hordozó kínai turisták elözönlötték az országot.

India, Olaszország, Dél-Korea és Tajvan is úgy reagált erre, hogy vírusteszteket írt elő a Kínából érkező látogatók számára. Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy január 5-től kezdve minden Kínából érkező utazótól megköveteli a vizsgálatot.

Kína a koronavírus-világjárvány kezdetén, 2020 elején leállította a vízumkiadást külföldieknek és az útlevelek kiadását saját állampolgárai számára.

 

koronavírus Japán Kína
Kapcsolódó cikkek