Az tagállamai közül elsőként hazánkba engedélyezte a kínai utazási irodáknak a kínai kormány idén januárban, hogy csoportos turistavízummal társasutakat szervezzenek. Ma megérkezett az Air China Csunkingból induló repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, fedélzetén három év kihagyás után az első hivatalos kínai turistacsoporttal – közölte a Világgazdasággal a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Air China airplane
A csunkingi és sanghaji közvetlen járatoknak köszönhetően nagy lendületet kaphat a beutazóturizmus Kínából Budapestre.
Fotó: AFP

Mérföldkő a hazai turizmusban a mai esemény, hiszen közel 200 millió kiutazójával Kína a világ egyik legnagyobb küldőpiaca, amely kiemelten fontos a magyar turizmus számára is. A kínai utaztatók 8-10 napos, csak magyarországi helyszíneket kínáló túraajánlatai révén hamarosan akár megtöbbszöröződhet a vendégforgalom. 

Az ázsiai ország 2019-ben Budapest kilencedik legfontosabb küldőpiaca volt a vendégéjszakák száma alapján,

az összes kínai vendégforgalom háromnegyedét a magyar fővárosban regisztrálták. 

A kínai vendégek száma 2015 és 2019 között hazánkban 122 százalékkal, vendégéjszakáik száma pedig 105 százalékkal nőtt. 

Tavaly az egyénileg érkezett 24 ezer kínai vendég összesen 107 ezer vendégéjszakát töltött nálunk, átlagos tartózkodási idejük viszont a más küldőpiacokról hozzánk érkező turistákéhoz képest lényegesen hosszabb volt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

A kínai közösségi médiacsatornákon az MTÜ a járvány időszakában is végig jelen volt, az újranyitás óta pedig aktívan ösztönözte az utazásszervező irodákat, hogy csoportjaik hosszabb utazáson, Budapest mellett Magyarország más tájait is ismerjék meg. Így olyan 

új, vidéki desztinációk is helyet kaptak az immáron 8-10 naposra bővült kínai utazási csomagokban, 

mint a Pécs-Villány turisztikai térség, Eger, Balaton és Hévíz, Debrecen és környéke, vagy Pannonhalma.  

(230329) -- BUDAPEST, March 29, 2023 (Xinhua) -- Chinese tourists visit the Castle Hill in Budapest, Hungary, on March 29, 2023. Hungary welcomed its first group of Chinese tourists at the Budapest airport on Sunday after three years of COVID-19 pandemic-related hiatus. The group of 22 tourists were scheduled for a nine-day stay in Hungary.
Budapest kilencedik legnagyobb küldőpiacáról térnek vissza a turisták.
Fotó:  Attila Volgyi / XINHUA / Xinhua via AFP

A nyitás bejelentése óta máris mintegy 36 ezer vendégéjszakányi kínai foglalás érkezett erre az évre, a vidéki előfoglalások pedig megháromszorozódtak tavaly ilyenkorhoz képest.

A csunkingi és sanghaji közvetlen járatoknak köszönhetően hatalmas lendületet kaphat a beutazóturizmus az egyik legfontosabb távoli küldőpiacunkról 

– hangsúlyozta a kínai turistacsoport fogadása kapcsán Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Nagy fellendülésre számít idén a kínai turisztikai szektor

A turizmus felvirágzására számítanak az idén Kínában, az emberek csaknem három év bezártság után valószínűleg özönlenek majd nyaralni odahaza vagy külföldre.

 

A múlt heti géppel még csak egyéni vízummal érkezőket köszönthették, a mai nap már az első hivatalos kínai csoportos turistavízummal rendelkezők is megérkeztek – tette hozzá Jakab Zsófia, hangsúlyozva, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy

 a vendégforgalom 2019 után ismét rekord eredményekkel zárjon

A növekvő keresletet a kínálati oldal frissülése is ösztönzi. 

Az elmúlt évek fejlesztéseinek – a korszerű szálláshelyeknek, megújult váraknak, kastélyoknak, egyéb attrakcióknak – köszönhetően még versenyképesebbé vált a hazai turisztikai infrastruktúra. Ez pedig jól illeszkedik a pandémia óta megváltozott kínai utazói szokásokhoz. 

A Kínából érkező turisták fogékonyabbak a helyi, különleges élményekre, autentikus kultúrák megismerésére. Vonzóbbnak találják ugyanis az új, felfedezésre vagy újra felfedezésre váró úti célokat, amelyeket kisebb csoportokban látogatnak és ezekre hajlandók többet is áldozni – összegezte az MTÜ.