A kínai kommunista párt vezetői a világ legnagyobb iPhone-összeszerelőjének alapítójára hallgatva, kezdték lebontani a zéró toleranciára építő Covid-politikát. A kínai vezetőknek, 

egy hónappal ezelőtt írt levelében a FoxconnTechnology Group alapítója, Terry Gou figyelmeztetett

arra, hogy a szigorú Covid-ellenőrzések veszélyeztetik Kína pozícióját a globális ellátási láncokban, s nagyobb átláthatóságot követelt a vállalat munkavállalóira vonatkozó korlátozások tekintetében – értesült a Wall Street Journal. A levelet akkor írta, amikor káosz alakult ki a Foxconn csengcsoui üzemében.

IT Companies Photo Illustrations
Fotó: AFP

Kínai egészségügyi tisztviselők és kormányzati tanácsadók számára hivatkozási alapként szolgált Gou levele, amikor a Covid-politika enyhítéséért lobbiztak. Ehhez szolgáltak további muníciót a hetekkel később kitört országos tüntetések. A lazítást szorgalmazó tisztviselők és tanácsadók azzal érveltek, hogy a zéró tolerancia megközelítése korábban sikeres volt a közegészség védelmében, de az omikron variáns taktikaváltást igényel, mert kevésbé halálos, de rendkívül fertőző jellege további lezárásokhoz vezetne, egy olyan időszakban, amikor a nyilvánosság egyre jobban belefáradt a karanténba, s 

a gazdasági zavarok már Kínának a világ műhelye státusát veszélyeztették.

Bár a kínai felső vezetők, köztük az elnök Hszi Csin-ping, már fontolgatták az újranyitás lépéseit a közel három évig tartó szigorú járványügyi korlátozások után, de óvatosan haladtak, s nem szabtak határidőt azok feloldására. Október végén a kínai kormány megtiltotta a munkásoknak, hogy elhagyják a Foxconn csengcsoui gyárát, ezért sok munkás elmenekült az üzemi területről.  Majd november elején egyhetes zárlatot rendeltek el az üzemben. 

Kaotikus helyzet alakult ki, a munkavállalók nem voltak hajlandók visszatérni a gyártósorokra.

November végén tüntetések törtek ki a gyártelepen. A csengcsoui zűrzavar érveket szolgáltatott az Apple azon terveihez, hogy termelésének egy részét áthelyezze Kínából, amely régóta az ellátási lánc domináns országa. De gyártási gondokkal küzdött idén Kínában a Samsung, a Volkswagen, a Nike és az Adidas is. 
Peking hangneme Gou levele után változott meg. November 3-án a kommunista párt egyik szócsöve, a Health Times cikket közölt a Covid enyhe tüneteiről. Míg a korábbi kormányzati narratíva a betegség súlyosságát hangsúlyozta. Majd november 11-én Kína megkezdte az enyhítő intézkedések bevezetését.