Japán a mai naptól eltörölte a kínai turistákra vonatkozó általános vizsgálati kötelezettséget, amelyet december végén vezettek be arra válaszul, hogy Peking eltörölte a zéró-Covid-politikát, majd terjedni kezdett a koronavírus az országban.

TOKYO, JAPAN - JANUARY 24: Chinese tourists wearing masks walk through the Ginza shopping district on January 24, 2020 in Tokyo, Japan. While Japan is one of the most popular foreign travel destinations for Chinese tourists during the Lunar New Year holiday this year, Japan reported two cases of Wuhan coronavirus infections as the number of those who have died from the virus in China climbed to 25 on Friday and cases have been reported in other countries including the United States, Thailand, Taiwan, Vietnam, Singapore and South Korea.
Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images

Az új rendszerben a Kínából érkező járatok utasainak legfeljebb 20 százalékát vizsgálják meg véletlenszerűen.

A szigetország a Tokiót kiszolgáló Narita és Haneda repülőtéren, az oszakai Kanszai nemzetközi légikikötőn és a Nagoja melletti Chubu repülőtéren is felhagy a Kínába induló és onnan érkező közvetlen járatok korlátozásával, így a légitársaságok a jövőben gyakrabban indíthatnak járatokat. 2019-ben rekordot döntött a Japánba utazó turisták száma, elérve a 31,8 milliót, 

ebből mintegy 9,6 millió kínai érkezett a felkelő nap országába, akik 12,5 milliárd dollárt költöttek. 

A kínaiak visszatérése várhatóan felpörgeti a japán turizmust, azonban akad egy probléma: a szektorban tevékenykedő cégek már most is azzal küzdenek, hogy lépést tartsanak az utazások fellendülésével, főleg a munkaerő biztosítása okoz problémákat – írja a Nikkei Asia.

Munkaerőhiány

A szegmens a járvány alatt a belföldi turizmusra koncentrált, a vállalatok átcsoportosították a munkaerőt, illetve elbocsátották az alkalmazottakat, továbbá üzleteket és éttermeket zártak be. A japán vendéglátóipar hírhedt az alacsony fizetésekről, az elmúlt két évben sok vendéglátós jobb munkakörülményeket és béreket talált más területeken, ezért nehéz lesz őket visszacsábítani. A Teikoku Databank kutatócég által januárban megkérdezett több mint 10 ezer fogadó és szálloda 77,8 százaléka nyilatkozta azt, hogy nincs elég teljes munkaidős alkalmazottja, 

míg 81,1 százalékuk azt felelte, hogy nincs elég részmunkaidős és más, nem rendszeres munkaidőben foglalkoztatott munkavállalója.

Munkaerő terén rekordhiány van, pont a japán turisztikai fellendülés idején – közölte a Teikoku Databank. A főként Fukuokában működő népszerű étteremlánc, a Kiwamiya egyetlen helyen mintegy 400 vendéget szolgált ki a legforgalmasabb januári napon. Azonban az üzlet egyik alkalmazottja elárulta, hogy a forgalom akkorát ugrott, hogy azzal a jelenlegi személyzettel nem tudnak lépést tartani.

A Kanucha Bay Resort nevű szálloda a munkaerőhiány miatt nem tud fogadni külföldi utazókat, egyelőre csak a belföldi vendégekre koncentrál. Hokkaido januárban kezdett 100 ezer jent felajánlani a munkaerőhiánytól szenvedő szállodáknak és más vállalkozásoknak, valamint az új munkavállalóknak. A Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet szerint az idén januárban mintegy 1,5 millióan látogattak Japánba, 55,7 százalékkal többen, mint 2019 januárjában és 84-szer annyian, mint 2022 első hónapjában.

Nem tolonganak a kínai turisták Európában, pedig nagy szükség lenne rájuk

Az európai turistaipar nagyon várja a zéró-Covid-politika feladása nyomán végre szabadjára engedett kínai turistákat – egyelőre hiába. Pedig egy átlagos kínai utazó kétszer-háromszor többet költ, mint egy európai. Probléma az is, hogy a légitársaságok sem indították még be teljes körűen a kínai járataikat, bár kétségtelenül ők is nagyon várják, hogy a forgalmuk újabb lendületet kapjon.