Közélet

Az EU további aggregátorokat küldött Ukrajnába magánadományozás útján

Mintegy 780 millió forintnak megfelelő értékben ajánlott fel eszközadományt az ausztrál Minderoo Alapítvány.

Újabb 169 aggregátor érkezett Ukrajnába az magánadományozási rendszerén keresztül koordinált rendkívüli támogatás révén, ezzel együtt immár több mint háromezer, villamosenergia-termelésre alkalmas berendezést kapott a megtámadott ország – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Fotó: Minderoo Alapítvány 

Az 1,95 millió euró (mintegy 780 millió forint) értékű eszközadományt az ausztrál Minderoo Alapítvány ajánlotta fel, majd az unió rescEU programjában részt vevő lengyelországi energiaközponton keresztül szállították Ukrajnába.

Az EU ez idáig legkevesebb háromezer áramtermelő berendezés szállítását és átadását koordinálta. Az eszközöket az uniós tagállamok mellett a magánszektor és unión kívüli országok adományozták. A támogatás a kisebb méretű, önálló háztartások áramellátására alkalmas aggregátor mellett nagy teljesítményű berendezéseket is tartalmaz, amelyek középületek, valamint kórházak és lakónegyedek központi fűtésének működtetésére is alkalmasak – tájékoztattak.

Az eszközadománnyal párhuzamosan az Európai Unió 114,9 millió eurót (mintegy 46 milliárd forint) adományozott Lengyelországnak további aggregátorok vásárlására

– közölték. Az új beszerzés nemcsak az ukrán energiaszektort, hanem más olyan országok esetleges szükségleteit is támogatja majd, amelyeket Oroszország Ukrajna elleni háborúja érintett.

Az uniós közlemény hangsúlyozta: az EU minden erejével azon dolgozik, hogy támogassa Ukrajnát és lakosságát. A háború kezdete óta mintegy 630 millió euró humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, valamint több mint 87 ezer tonna segélyt juttatott el az országba a polgári védelmi mechanizmusán keresztül – tették hozzá.

 

Borítókép forrása:  Minderoo Foundation

 

aggregátorok EU ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek