Közélet

Az FBI is segít előkeríteni az orosz háborús bűnösöket

Az USA és Ukrajna a digitális teret is felkutatja a háborús visszaélések felderítéséhez.

Ukrajna együttműködik az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával (FBI) és több amerikai céggel, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az oroszok háborús bűnökről  – közölték magas rangú tisztviselők kedden. 

Three special agents in the central Bureau of Investigation are searching for a particularly dangerous criminal.
Three special agents in the central Bureau of Investigation are searching for a particularly dangerous criminal. This is an unknown hacker who broke into the servers and the website of the FBI.
Fotó: Getty Images

A Reuters cikke szerint az ukrán hatóságok digitális információkat gyűjtenek a háború által sújtott harcterekről és ukrán városokról, miután Oroszország tavaly februárban megszállta az országot – mondta Alex Kobzanets, az FBI különleges ügynöke, aki korábban az ukrajnai ügynökség jogi attaséjaként dolgozott.

 

Az FBI-nak van tapasztalata ezen adatok gyűjtésében, elemzésében és feldolgozásában

 

– mondta Kobzanets az RSA kiberbiztonsági konferenciáján San Franciscóban. Ez a munka magában foglalja a mobiltelefon-információk vizsgálatát, a DNS-minták törvényszéki elemzését, valamint a csatatereken gyűjtött testrészek elemzését.

„A következő lépés az egyesült államokbeli nemzeti szolgáltatókkal való együttműködés, az információk továbbítása, az előfizetői infók megszerzése, a földrajzi helyadatok megszerzése, ahol lehetséges” – tette hozzá. 

Az ügynök hozzátette, hogy 

az FBI az elmúlt másfél évben azon dolgozott, hogy segítsen Ukrajnának azonosítani az Ukrajnában tevékenykedő orosz kollaboránsokat és kémeket, valamint a Kijeven kívül tevékenykedő orosz erőket az invázió során.

Illia Vitiuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat kiberinformációs biztonsági osztályának vezetője elmondta, hogy míg az Ukrajna elleni orosz támadások száma az elmúlt néhány évben nőtt, az utóbbi hónapokban célzottabbá váltak.

„Büntetőügyben nehéz bizonyítani, hogy ki a felelős – mondta Vitiuk. – Nagyon fontos számunkra, hogy minél több információhoz jussunk az orosz kiberbűnözőkről, mert ezeket az infót összegyűjtjük és felhasználjuk a vizsgált bűnügyekhez.”

 

orosz-ukrán háború háborús bűnös FBI
Kapcsolódó cikkek