Péntekig van lehetőség benyújtani módosító javaslatokat a Központi Statisztikai Hivatal mintegy 32 ezer tabletjeinek a szétosztásáról szóló törvényjavaslathoz – hangzott el az Országgyűlés szerdai plenáris ülésén. Ebből az következik, hogy a jövő héten várhatóan szavaznak a kérdésben. Már csak azért is, mert az általános vita ma lezárult. Igaz, ahhoz képest, hogy azt lehetett feltételezni, hogy a kezdeményezés mögött konszenzus van, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között komoly vita támadt.

Budapest, 2022. október 20.Számlálóbiztos egy budapesti családnál 2022. október 20-án. A népszámlálási kérdőívek online kitöltési szakaszának lezárulása után ezen a napon megkezdődött a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, amely október 20-tól november 20-ig tart.MTI/Illyés TiborBudapest, 2022. október 20.
Számlálóbiztos egy budapesti családnál 2022. október 20-án. A népszámlálási kérdőívek online kitöltési szakaszának lezárulása után ezen a napon megkezdődött a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, amely október 20-tól november 20-ig tart.
MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Miért osztana szét a kormány ingyen táblagépeket?

Ahogy azt a Világgazdaság megírta, április első hetében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyes állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes tulajdonba adásáról címmel nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlés elé. A T/3520-as szám alatt futó kezdeményezés a KSH infokommunikációs eszközeiről szól, amelyeket a 2022-es lebonyolítása érdekében szereztek be. Pontosabban ezen belül azokról, amelyekre a KSH-nak a továbbiakban nincs szüksége a feladatellátásához.

Nem kis mennyiségről van szó. A KSH a népszámlálás sikeres lebonyolítása érdekében 34 500 informatikai eszközt szerzett be. Ezeknek csak egy kis részét tartaná meg a hivatal a saját közfeladata ellátásának céljából, 32 ezer tabletet, tehát táblagépet (hordozható számítógépet) felajánl továbbhasznosításra. A törvényjavaslatból az is kiderül, mit jelentene a gyakorlatban a továbbhasznosítás: ingyenes tulajdonba adás történne, tehát magyarán ingyen szétosztanának 32 ezer hordozható számítógépet.

Kik kaphatják meg az ingyen táblagépeket?

Azt is lehet tudni, kikhez kerülhetnek az alig használt gépek. A törvényjavaslat értelmében a KSH az alábbi szervezetekre ruházhatja át ingyen a táblagépeket:

  • helyi önkormányzat,
  • országos nemzetiségi önkormányzat,
  • egyház, egyházi jogi személy,
  • közbiztonság és közrend fenntartásával összefüggő tevékenységet, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet folytató civil szervezet,
  • közösségi, társadalmi tevékenységet folytató nonprofit gazdasági társaság,
  • közhasznú szervezet, 
  • agrárgazdasági tevékenységet végző köztestület.

A fenti lista alapján az sem zárható ki, hogy a tabletek közvetlenül lakossági felhasználást szolgálhatnak, hiszen akár az önkormányzatok, akár az egyházak és a civilek kiírhatnak erre programot.

Miért vesztek össze egymással a parlamenti képviselők az ingyen táblagépek kapcsán?

A vita akkor pattant ki, mikor a DK-s Varga Zoltán kért szót. Ő azt mondta, hogy 

a pártja álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy az egyházak is kapjanak az ingyen tabletekből.

Azzal érvelt, hogy ez alaptörvény-ellenes, mivel az államnak és az egyháznak egymástól elkülönülten kell működnie. Amikor a KDNP-s Nacsa Lőrinc ezt vallásellenes kirohanásnak minősítette, Varga Zoltán úgy reagált, hogy a gondolatmenetben semmifelé negatívummal nem illette az egyházakat vagy a vallást, de az nem jó irány, hogy az egyházak is bekerültek ebbe a programba. Nacsa Lőrinc azt is megjegyezte, hogy elszomorító, hogy még ebben az ügyben sincs meg a parlamenti egység, amikor mindössze segítő szándékról van szó. A KDNP ennek megfelelően támogatja a kormány előterjesztését, ahogy az MSZP, a Jobbik – Konzervatívok, az LMP, a Mi Hazánk, valamint a nemzetiségi képviselő is. Igaz, az MSZP szerint a megvalósítás feleslegesen bonyolult, a Jobbik pedig országos programot kért számon a kabineten a digitális eszközhasználat országos elterjesztésére.

Mikor érkezhetnek az ingyenes táblagépek?

Azt fontos tudni, hogy a 32 ezer tabletből 22 ezer biztosan a közoktatásba kerül. Erre még áprilisban sor kerül, függetlenül attól, hogy a jogszabályt megszavazzák-e vagy sem. Itt ugyanis csak annyi lesz, hogy az egyik állami szervezet egy másik állami szervezetre ruházza át az ingóságát, ehhez tehát külön törvényi szabályozás nem szükséges. A fennmaradó 10 ezer eszköznél viszont igen. Dömötör Csaba a kormány képviseletében azt ígérte, hogy amint megszületik a törvény (amelynek bizonyos elemei kétharmados többséget igényelnek), a KSH a lehető leggyorsabb úton szétosztja a kedvezményezetteknek a táblagépeket.

Indulhat a sorban állás: 32 ezer táblagépet osztana szét ingyen a kormány

A KSH használta őket a 2022-es népszámláláshoz, de már nincs rájuk szüksége. Már azt is lehet tudni, kikhez kerülhetnek az alig használt táblagépek.