„A kormány nevében benyújtom az egyes állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes tulajdonba adásáról szóló törvényjavaslatot” – ezzel kezdődik az országgyűlés honlapján frissen megjelent törvénymódosítás , amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez. A T/3520-as szám alatt futó kezdeményezés a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) infokommunikációs eszközeiről szól, amelyeket a 2022-es lebonyolítása érdekében szereztek be. Pontosabban ezen belül azokról, amelyekre a KSH-nak a továbbiakban nincs szüksége a feladatellátásához.

PR cikk kép
Fotó: Illyés Tibor

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a KSH vagyonkezelői joga megszűnne ezekre az eszközökre vonatkozóan. Nem kis mennyiségről van szó: a KSH a népszámlálás sikeres lebonyolítása érdekében 34 500 darab informatikai eszközt szerzett be. Ezeknek csak egy kis részét tartaná meg a hivatal a saját közfeladata ellátásának céljából, és további 32 ezer tabletet, tehát táblagépet fel tud ajánlani továbbhasznosításra.

Ingyen osztana szét több tízezer táblagépet a kormány

A törvényjavaslatból az is kiderül, mit jelentene pontosan a gyakorlatban a továbbhasznosítás. 

Ingyenes tulajdonba adás történne, tehát magyarán ingyen szétosztanának 32 ezer hordozható számítógépet.

Erre azért van lehetőség, mert a 2022-es népszámlálás befejeződött, az érintett eszközök avulása miatt pedig ezek folyamatos működésének biztosítása tetemes anyagi terhet róna a költségvetésre. Ezért indokolt az informatikai eszközök egy részének „ingyenes tulajdonba adás útján történő hasznosítása”. Hogy ebből konkrétan mikor lehet valami, az egyelőre kérdés, és nagyban függ a törvényjavaslat elfogadásától. Terv szerint azonban, amint ez megvan, a jogszabály a kihirdetését követő napon már hatályba is lép.

Kik kaphatják meg ingyen a KSH táblagépeit?

Sőt, már azt is lehet tudni, kikhez kerülhetnek az alig használt táblagépek. A törvényjavaslat ugyanis szabályozza az eljárást. Ennek értelmében a KSH az alábbi szervezetekre ruházhatja át ingyenesen az ingóságokat:

  • helyi önkormányzat,
  • országos nemzetiségi önkormányzat,
  • egyház, egyházi jogi személy,
  • közbiztonság és közrend fenntartásával összefüggő tevékenységet, egészségügyi tevékenységet, valamint szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet folytató civil szervezet,
  • közösségi, társadalmi tevékenységet folytató nonprofit gazdasági társaság,
  • közhasznú szervezet, 
  • valamint agrárgazdasági tevékenységet végző köztestület.

A fenti lista alapján az sem zárható ki, hogy a tabletek végül közvetlenül lakossági felhasználást is szolgálhatnak, hiszen akár az önkormányzatok, akár az egyházak és a civilek kiírhatnak erre programot.