Az Egyesült Államok szerint az ENSZ-főtitkár megengedő Moszkvával szemben, és túlságosan is hajlandó alkalmazkodni az orosz érdekekhez – derül ki a kiszivárogtatott Pentagon-iratokból. 

Special session on ”śzero-waste”? at the UN General Assembly
Special session on ”śzero-waste”? at the UN General Assembly
Fotó: AFP

Az akták alapján Washington António Guterrest is megfigyelte, több dokumentum is az ő és helyettese közötti magánjellegű beszélgetést részletezi. 

Az egyik nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Guterres hajlandó volt Oroszország érdekeit is figyelembe venni a gabonaalku meghosszabbítása érdekében – írja a BBC. A fekete-tengeri gabonamegállapodást tavaly nyáron kötötte meg az ENSZ, Törökország, Ukrajna és Oroszország az egész világot sújtó élelmiszerhiány enyhítésére. 

Az ENSZ főtitkárának célja Oroszország exportképességének javítása volt, még akkor is, ha ez szankciókkal sújtott orosz szervezeteket vagy embereket is érint  – áll a dokumentumban. Az iratok szerint Guterres februári intézkedései aláásták annak célját, hogy felelősségre vonják Oroszországot az Ukrajnában elkövetett tetteiért.

Az ENSZ tisztviselői felháborodtak azon a feltételezésen, hogy a világ vezető diplomatája elnéző lenne Moszkvával szemben. Guterres világossá tette, hogy ellenzi Oroszország háborúját – hangsúlyozták.

Kiemelték: az ENSZ érdeke, hogy enyhítse a háború hatásait a világ legszegényebb országaiban.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy csökkentsük az élelmiszerárakat, és biztosítani tudjuk, hogy a műtrágya elérhető legyen azokban az országokban, amelyekben a legnagyobb szükség van rá

– hangsúlyozta az egyik tisztviselő.

Oroszország gyakran panaszkodott arra, hogy a nemzetközi szankciók hátrányosan érintik a gabona- és műtrágyakivitelét, és legalább kétszer belengette annak a lehetőségét, hogy felfüggeszti a gabonamegállapodást. Az orosz gabonára és műtrágyára nem vonatkoznak a nemzetközi szankciók, de Oroszország szerint nehézségekbe ütközik a szállítás.