Harcok törtek ki szombaton Szudánban, amikor a Mohamed Hamdan Daglo tábornok, az ország de facto vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) megtámadták a hadsereg több támaszpontját – közölte a hadsereg szóvivője, Nabíl Abdallah az AFP francia hírügynökséggel.

Az RSF bejelentette, hogy elfoglalta a kartúmi nemzetközi repülőteret és az ország északi részén fekvő Merovében lévő támaszpontot.

 

Fotó: AFP

A dárfúri háború egykori milicistáiból szerveződött RSF és a 2021 októberében a hatalmat magához ragadó Burhani hadserege közt napok óta egyre élesebb a feszültség. Szombaton lövöldözés és robbanások voltak a szudáni hadsereg főhadiszállásának és a védelmi minisztériumnak a közelében, Kartúm központjában, valamint az elnöki palota és a repülőtér közelében. 

A város különböző pontjairól füstoszlopok szálltak fel, és katonák vonultak ki az utcákra. 

A civilek fedezékbe menekültek, miközben tüzérségi tűzharcok dúltak az utcákon. A repülőtérről füstöt láttak felszállni, és az RSF közölte, hogy erői átvették az ellenőrzést a létesítmény felett. Közlése szerint két másik repülőteret is elfoglalt – az északi Merove városában és a déli El-Obeidben –, valamint „teljes ellenőrzést” gyakorol az elnöki palota felett. Abdel-Fattah Burháni tábornok, a kormányzó Szuverén Tanács vezetője a jelentések szerint biztonságban van – írta az al-Dzsazíra. 

A feszültségek abból a kérdésből erednek, hogy az RSF-et hogyan kellene integrálni a hadseregbe, és milyen hatóság felügyelje a folyamatot. Az egyesülés a szudáni átmenetről szóló, még alá nem írt megállapodás egyik legfontosabb feltétele. A hadsereg és az RSF közötti rivalizálás még a 2019-ben eltávolított Omar al-Basir autokrata elnök uralkodásának idejére nyúlik vissza.