Eddig 25 menekült holttestét emelte ki egy közelben elsüllyedt hajóroncsból a tunéziai parti őrség – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Fotó: AFP

A Tunézia nevet viselő, fából készült hajón nagyjából 110-en voltak, amikor Szfaksz város közelében léket kapott. Hetvenhat embert sikerült kimenteni. A halottak között van a hajó tunéziai kapitánya, valamint férfiak és nők különböző afrikai országokból – közölték illetékesek.

A lélekvesztő Líbiából indult Európa felé, ahonnan jelentős számú afrikai és közel-keleti ember indul útnak a jobb élet reményében. Az adatai szerint 2023 első három hónapjában háromszor annyian próbálkoztak az EU-ba jutni, mint egy évvel korábban. Ezt az időszakot az ENSZ migrációs szerve 2017 óta a legtöbb halálos áldozatot követelő negyedévként jellemezte.

A tunéziai Nemzeti Gárda áprilisban közölte, hogy több mint 14 ezer, többségében a szubszaharai régióból származó migránst fogtak el vagy mentettek meg ez év első három hónapjában útban Európa felé. Ez ötszöröse az elmúlt év azonos időszakában előfordult eseteknek.