Az amerikai hatóságok csütörtökön azonosították, majd letartóztatták azt a személyt, akit a közelmúltban nyilvánosságra került titkos amerikai kormányzati dokumentumok kiszivárogtatásával gyanúsítanak – írja a CNBC.

ARLINGTON, VIRGINIA - NOVEMBER 29: The Pentagon is seen from a flight taking off from Ronald Reagan Washington National Airport on November 29, 2022 in Arlington, Virginia. The Pentagon is the headquarters of the U.S. Department of Defense and the world’s largest office building.
Fotó: Alex Wong

A nyomozásban részt vevő két tisztségviselő közlése szerint 

a Massachusettsi Légi Nemzeti Gárda 21 éves tagja, Jack Teixeira hozta nyilvánosságra a bizalmas információkat tartalmazó dokumentumokat.

A tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek a folyamatban lévő nyomozásról, azt mondták, hogy egy ideje már Teixeira nyomában vannak, és hogy a letartóztatásra is hamarosan sor kerül.

Merrick Garland, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze magyar idő szerint nem sokkal este kilenc óra után pedig már azt közölte, hogy a feltételezett elkövetőt letartóztatták. Teixeira hamarosan a bostoni szövetségi bíróság előtt fog megjelenni.

A védelmi minisztérium titkos dokumentumai a múlt hónapban bukkantak fel interneten, és az Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítései elleni amerikai kémkedésről, Ukrajna harci erejének titkos értékeléséről, valamint az Amerika szövetségeseiről, köztük Dél-Koreáról és Izraelről folytatott hírszerzésről is tártak fel részleteket.

Joe Biden elnök csütörtök reggel utalt arra, hogy a szivárogtató kilétére irányuló nyomozás közel jár az áttöréshez.

Mint tudják, teljes körű nyomozás folyik a hírszerzési bizottság és az igazságügyi minisztérium részvételével, és már közel járnak

– mondta Biden újságíróknak Írországban.

A gyanúsított személyazonosságáról először csütörtökön számolt be a The New York Times, amely szerint egy kis online videójátékos csoport vezetője volt, és először ebben a körben szivárogtathatta ki a titkos dokumentumokat.