Szudánban az ENSZ humanitárius tűzszüneti javaslata ellenére hétfőn folytatódtak a harcok a hadsereg és a félkatonai fegyveresek között, sok a civil halálos áldozat.  Egy orvoscsoport beszámolója szerint a harcok kezdete óta legalább 97 civil halt meg és 365 megsebesült. A felek ugyanakkor megállapodtak abban, hogy helyi idő szerint délután 4 órától háromórás szünetet tartottak a harcokban (14.00 GMT és 17.00 GMT között), hogy lehetővé tegyék az ENSZ által javasolt humanitárius evakuálást – közölte az ENSZ szudáni missziója. Szudán fővárosában, Kartúmban ezt követően kiújultak a heves harcok.

Death toll in Sudan rises to 83 as clashes continue
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mint arról már beszámoltunk, harcok törtek ki szombaton az Abdel Fattah al-Burhan tábornokhoz, a szudáni kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez lojális hadsereg egységei és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, amelyet Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezet. Az erőszak hetekig tartó hatalmi harcok után robbant ki Abdel Fattah al-Burhan hadseregfőnök és helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo, más néven Hemedti között, aki az erősen felfegyverzett RSF vezetője. Mindegyik a másikat vádolta a verekedés elindításával.

A hadsereg légicsapásokkal támadja a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők táborait. Szemtanúk szerint ezzel felülkerekedik riválisán. Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja felfüggesztette tevékenységét az országban, miután három alkalmazottja meghalt a dárfúri összecsapásokban. Harcokról számoltak be a keleti határ menti Kassala államban is – számolt be a The Guardian.

Szudán egészére átterjedtek a harcok

A hadsereg közlése szerint, a főváros, Kartúm központjában, a katonai parancsnokság közelében folyamatosak voltak az összecsapások. A tájékoztatás alapján az RSF mesterlövészeket állomásoztat az épületeken. Korábban, szemtanúk a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a hadsereg légicsapásokat mért az RSF laktanyáira és bázisaira Kartúm térségében, és sikerült megsemmisíteni a félkatonai erők létesítményeinek többségét.

Visszaszerezte továbbá a hadsereg a kartúmi elnöki palota nagy részét az RSF-től, miután mindkét fél azt állította, hogy ők ellenőrzik az épületet és más kulcsfontosságú létesítményeket a fővárosban. Az RSF tagjai a hadsereg által ostromlott kartúmi nemzetközi repülőtéren maradtak, de a hadsereg visszatartotta őket, hogy ne okozzanak nagyobb károkat – mondták szemtanúk. Az éjszaka beálltával a helyiek tüzérségi lövésekről és harci repülőgépek robajáról számoltak be Bahri település Kafuri kerületében, ahol az RSF bázisa található, a Nílus folyó túlpartján, a fővárostól, Kartúmtól nem messze.

A harcok szombaton robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységek és az RSF között, amelyeket a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezet, aki a tanács helyettes vezetője.

Ez volt az első ilyen összetűzés azóta, hogy mindketten összefogtak a veterán iszlamista autokrata Omar el-Basír 2019-es eltávolítása érdekében, és a polgári uralomra való átmenet részeként az RSF-nek a hadseregbe való integrálásával kapcsolatos nézeteltérés váltotta ki. 

Az egész világ a békére szólította fel a harcoló feleket

Mindeközben folyamatosan érkeztek a tűzszünetet követelő felhívások : az ENSZ, Washington, Moszkva, Párizs, Róma, Rijád, az Afrikai Unió, az Arab Liga, az sőt még a volt polgári miniszterelnök, Abdalla Hamdok is, de hiába. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere azonnali tűzszünetre és a tárgyalásokhoz való visszatérésre szólított fel annak érdekében, hogy Szudán újra a polgári vezetésű kormány pályájára álljon. Az Arab Liga vasárnap rendkívüli ülést hirdetett Szudánnal kapcsolatban. António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a két hadviselő felet: a hadsereg vezetőjét, Abdel-Fattah Burhánit és a félkatonai erők parancsnokát, Mohamed Hamdán Daglót, más néven Hemedtit, továbbá Abdel-Fattáh esz-Szíszit, hogy lépjen fel az erőszak azonnali leállítása érdekében.

Vasárnap felerősödtek a szomszédok és a regionális szervek erőfeszítései az erőszak megszüntetésére. Egyiptom felajánlotta a közvetítést, a regionális afrikai blokk fejlesztési kormányközi hatósága pedig azt tervezi, hogy a lehető leghamarabb elküldi Kenya, Dél-Szudán és Dzsibuti elnökét a konfliktusban lévő szudáni csoportok megbékítésére – közölte William Ruto kenyai elnök hivatala a Twitteren.

A teljes térség békéje van veszélybe

Az uralkodó katonai rezsim két fő frakciója közötti, régóta fennálló ellentéte, erőszakba torkoló válsága nemcsak Szudánt, hanem a térség nagy részét is destabilizálja, valamint súlyosbítja a befolyásért folytatott harcot, amelyben a fő Öböl-menti hatalmak, az Egyesült Államok, az EU és Oroszország is részt vesz. A feszültség azután keletkezett, hogy megbuktatták Szudán hosszú távú tekintélyelvű elnökét, Omar al-Bashirt. A 2021-es puccs véget vetett egy több mint kétéves időszaknak, amikor a katonai és civil vezetők megosztották a hatalmat. Ezt követően tavaly demcemberben egy keretmegállapodást kötöttek  a katonai és politikai pártok, hogy előkészítsék a polgári uralom felé vezető utat a 2021. októberi puccs után. Ezt rúgták most fel az RSF katonái. Az RSF úgynevezett dzsandzsavid milíciákból fejlődött ki, amelyek a 2000-es években egy konfliktusban harcoltak a dárfúri régióban, ahol Omar al-Bashir hosszú ideje uralkodó elnök kormánya arra használta őket, hogy segítsen a hadseregnek a lázadás leverésében. Becslések szerint akkor 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és 300 ezren haltak meg a konfliktusban.

Faisal bin Farhan bin Al-Szaud szaúdi külügyminiszter tegnap külön telefonált Burhannal és Hemedtivel, és a katonai eszkaláció leállítására szólított fel. A miniszter megerősítette Rijád nyugalomra hívását. Az Arab Liga válságról szóló vasárnapi ülésén elhangzott beszédében Szudán kijelentette, hogy a szudániak számára lehetővé kell tenni, hogy belső, külföldi beavatkozás nélkül egyezségre jussanak.