Az Egyesült Államok „azonnali” véget akar vetni a szudáni harcoknak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy "mélyen aggódik" a harcokról szóló jelentések miatt. "Arra buzdítunk minden szereplőt, hogy haladéktalanul állítsák le az erőszakot, kerüljék el a további eszkalációt vagy csapatok mozgósítását, és folytassák a tárgyalásokat a fennálló problémák megoldása érdekében" - írta a Twitteren.

Szinte azonos időben jelent meg az orosz közlemény, amelybne Oroszország „sürgős lépésekre szólít fel a tűzszünet felé” Szudánban. "A Szudánban zajló drámai események komoly aggodalmat keltenek Moszkvában. Felszólítjuk a konfliktus feleit, hogy mutassanak politikai akaratot és önmérsékletet, és tegyenek sürgős lépéseket a tűzszünet felé" - áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Fotó: AFP

Kicsivel korábban olyan hír is megjelent, miszerint találat ért egy polgári repülőgépet is. A Szudánból Szaúd-Arábiába felszállni készülő utasszállító repülőgépet, egy Airbus A330-as "lövéssérüléseknek volt kitéve... vendégekkel és személyzettel a fedélzetén" Rijádba tervezett indulása előtt. "Megerősítést nyert, hogy a légiutas-kísérő személyzet minden tagja biztonságban megérkezett a szudáni szaúdi nagykövetségre" - közölte a királyság zászlóshajója.

"Időközben a Szudán felett repülő repülőgépek landoltak, és az összes többi Szudánba induló és onnan induló járatot felfüggesztettek a vendégek és a személyzet biztonságának megőrzése érdekében" - tette hozzá közleményében Szaúd-Arábia.

A brit külügyminiszter is önmérsékletre szólította fel a feleket. „A Szudánban zajló erőszaknak azonnal véget kell vetnie. Az Egyesült Királyság felszólítja a szudáni vezetést, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt csapataik megfékezésére és a további vérontások megakadályozására. Katonai akciók nem oldják meg ezt a helyzetet” – írta James Cleverly brit külügyminiszter a Twitteren.

Mint arról korábban beszámoltunk,  több polgári személy is meghalt a hadsereg és a rivális milícia összecsapásaiban. Szudánban a 2021. évi puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légitámadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott.

A milicisták "nem állnak meg, amíg az összes katonai támaszpont az ellenőrzésük alá nem kerül" - közölte telefonon az al-Dzsazíra televízióban a parancsnokuk, Mohamed Hamdán Daglo, más néven Hemedti.

A szombat reggel óta Kartúmban felvonultatott félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) azt állította, hogy elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét és az elnöki palotát, és felszólították a lakosságot, közöttük a katonákat, hogy forduljanak a hadsereg ellen.