Százkét éves korában meghalt Josef Schütz, a legidősebb ember, akit a holokauszt idején elkövetett bűnök miatt elítéltek – írta a BBC.

Josef Schütz egy mappával takarja az arcát az újságírók elől.
Fotó: AFP

Josef Schützöt tavaly júniusban találták bűnösnek abban, hogy 1942 és 1945 között 3518 fogoly meggyilkolásában segédkezett a Berlin melletti Sachsenhausen táborban.

Öt év börtönbüntetést kapott, de szabadlábon maradhatott, amíg a Szövetségi Bírósághoz benyújtott fellebbezésének eredményére várt. 

Schütz mindig is tagadta, hogy SS-őr lett volna a náci koncentrációs táborban, a tárgyaláson nem fejezte ki megbánását, és a német bíróságnak azt mondta: „Nem tudom, miért ülök itt a bűnkosárban. Tényleg semmi közöm hozzá.”

Annak ellenére, hogy nevét és születési adatait megtalálták egy SS-őr dokumentumaiban, azt állította, hogy soha nem volt a táborban, és valójában mezőgazdasági munkásként dolgozott.

A második világháború alatt több tízezer ember halt meg Sachsenhausenben éhezés, kényszermunka, orvosi kísérletek és az SS által elkövetett gyilkosságok következtében.