Amerikai szenátorok szerint akadályozta a nácikkal való együttműködése feltárását a nemrég elbukott Credit Suisse. A belső vizsgálatot azután indította a svájci bank, hogy a Simon Wiesenthal Központ 2020-ban új információkat nyújtott át a nácikhoz köthető számlákkal kapcsolatban. Noha a bank beleegyezett a vizsgálatba, szükségtelenül merev és szűk kereteket adott neki, és eltávolította az eljárást felügyelő független ombudsmant is – olvasható az amerikai szenátus költségvetési bizottságának közleményében.

A picture taken on May 15, 2020 in Basel, shows a window of a Swiss bank Credit Suisse branch smeared with red paint by unknown persons. - Credit Suisse has been targeted several times by climate activists' actions to stop investing in fossil fuels. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A legújabb vádak tovább rombolják a gyakorlatilag csődbe ment bank helyzetét, melyet nagyobb svájci versenytársa, a UBS vásárolt fel, mélyen áron alul, hárommilliárd dollárért. 

A svájci kormány és jegybank közreműködésével nyélbe ütött üzletre annyira sürgető körülmények között került sor, hogy a UBS-nek nem volt ideje felmérni a kockázatokat, igaz, valószínűleg így sem járt rosszul a vétellel.

A mostani vita ráadásul mintegy negyedszázaddal azután robbant ki, hogy a Credit Suisse 1,25 milliárd dolláros peren kívüli egyezséget kötött a holokauszt túlélőivel és az áldozatok családtagjaival, feloldozva a bankot azon vádak alól, hogy nem juttatta vissza a vagyonokat a jogos tulajdonosaikhoz. A megállapodásnak a nácik által elrabolt és svájci bankokban parkoltatott vagyonok is a részét képezték.

A mostani vizsgálatot az AlixPartners végezte és Neil Barofsky felügyelte, aki a 2008-as válságot követő, a bajba jutott cégeknek mentőkötelet dobó Troubled Asset Relief Programot is vezette. Barofsky a Credit Suisse-nél az amerikai igazságügyminisztériummal a jelzáloghitelekből képzett értékpapírok értékesítése miatt kötött egyezség végrehajtását is felügyelte. Miután a svájci bank 2014-ben bevallotta, hogy segített amerikaiaknak adót csalni, szintén Barofsky lett az ellenőr – írja a Bloomberg.

A bankbaj közepette is nagy tételben vették kedvencüket a befektetők

Jól teljesített az európai ETF-szektor márciusban, a vásárlások és a hozamok is hozzájárultak a másfél százalékos vagyonbővüléshez.

Barofsky ombudsmani megbízását novemberben szüntette meg a Credit Suisse, és bár feladata egy nyilvános jelentés elkészítéséről szólt, azt csak idézéssel kapta meg a szenátusi bizottság a közleménye szerint.

A svájci bank a honlapján olvasható közleményben azt állítja, hogy a vizsgálat nem igazolta a Simon Wiesentahl Központ állításait, és Barofsky jelentése számos ténybeli hibát, valamint félrevezető, indokolatlan állítást, továbbá alaptalan vádat tartalmaz, amelyek a tények félreértésén alapulnak. Ezért elutasítják a vádakat. Emellett azt is közölték, hogy teljes mértékben együttműködnek a bizottság vizsgálatával, és meghosszabbították az AlixPartners megbízatását.

A szenátusi bizottság elé került jelentés szerint 

a Credit Suisse legalább 99 náci felső vezetőhöz vagy nácikhoz köthető argentin csoportokhoz kapcsolódó számlát tartott fent, jóval a II. világháború után is. 

A vizsgálat 21 hírhedt magas rangú nácihoz köthető számlát azonosított, köztük egy, a nürnbergi perben elítélt parancsnokét. Egy másik számla egy szintén elítélt SS-parancsnoké volt, aki 2002-ig volt a svájci bank ügyfele.