Az amerikai regionális bankokon végigfutó, sőt, a Credit Suisse révén az európai pénzügyi szektorra is átterjedő csődök kiváltotta piaci hullámok dacára márciusban is kitartottak kedvelt befektetéseik, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) mellett az európai befektetők.

Stack,Of,Coins,And,A,Trolley,With,Various,Types,Of
Fotó: Shutterstock

Sőt, az ismét megugró piaci volatilitást vásárlásokra használták az invesztorok, akik az átlagos havi volumen mintegy kétszeresét, 12,9 milliárd eurót helyeztek el különböző ETF-termékekben. A piaci hozamok is kedvezően alakultak, további mintegy hatmilliárd euróval gazdagítva a megtakarítókat.  

A kontinensen bejegyzett ETF-ek összvagyona így másfél százalékkal, 1336 milliárd euróra hízott az előző hónapban a Refinitiv Lipper adatai szerint.

A friss tőke java, 6,8 milliárd euró a részvényeszközökbe érkezett, ETF-ekből pedig 3,9 milliárdott vettek. Mind közül a legnépszerűbbnek az amerikai részvénykitettséget termékek bizonyultak 2,5 milliárd eurós értékesítéssel, de a feltörekvő piaci alapok is jelentős, 1,3 milliárdos értékesítéssel zárták az időszakot. A kötvény ETF-ek közül a rövid lejáratú eurós állampapírokba fektetőek vitték a prímet, ugyancsak 1,3 milliárd euró tőkebeáramlással.

A kisebb kategóriák közül az árupiaci alapok 300 milliós eurót szívtak fel, a pénzpiaci termékekbe pedig az eszköztípus méretéhez képest kifejezetten jelentős, 2,1 milliárdos összeget helyeztek el. Ez utóbbi jelzi, hogy a befektetők egy része a biztonságot helyezte előtérbe a szaporodó gazdasági kockázatok mellett. A vegyes alapok szerény, 100 millió eurós nettó értékesítéssel zárták az időszakot, az egyéb és alternatív ETF-ek nem regisztráltak érdemi pénzmozgást.

A jelentős bevásárlásnak köszönhetően a legjobb hónapjuk a pénzpiaci ETF-eknek volt, amelyek kezelt állománya 17 százalékkal ugrott meg.

Az árupiaci termékkategória közel 4,5 százalékkal gyarapodott, míg a vegyes ETF-ek eszközállománya három százalékkal nőtt. A kontinens ETF-vagyonának döntő részét adó részvény- és kötvényeszközök pedig 1,1, illetve 1,8 százalékos bővülést értek el. Egyedül az alternatív terméktípusnál regisztrált kisebb visszaesést az adatszolgáltató.

Az Európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona
2023
 

A befektetési szolgáltatók versenyét ezúttal is a BlackRock alá tartozó iShares nyerte, az összes friss bő felét, 6,8 milliárd eurót az amerikai szolgáltatónál kötötték le. A második helyen a szintén amerikai Vanguard és a francia Amundi osztozott 1,7-1,7 milliárd eurós tőkebeáramlással. A dobogó harmadik fokára a BNP Paribas ért fel 800 milliós értékesítéssel.