Közélet

Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút? Már meg is érkezett a reakció

Svájc számára törvény tiltja, hogy fegyvereket küldjön egy háborús övezetbe, illetve az országban gyártott fegyvereket harmadik fél sem küldheti ilyen területre – közölte Svájc németországi nagykövete. Erről nem sokkal az után beszélt, hogy Németország megpróbálta rábírni országát, hogy támogassa fegyverekkel is Ukrajnát. Paul Seger közölte, hogy Svájc nem adja fel a semlegességét, de humanitárius segéllyel és szankciókkal továbbra is kiáll Kijev mellett.

Paul Seger, Svájc németországi nagykövete kiállt hétfőn a svájci alkotmány által előírt semlegesség mellett, amelynek értelmében az alpesi ország ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Bern,,Swiss,-,May,24,:,Streets,In,The,Old
BERN, SWISS - MAY 24 : Streets in the old medieval city of Bern, Switzerland on May 24th, 2014. In 1983 the historic old town in the centre of Bern became a UNESCO World Heritage Site
Fotó: Shutterstock

A nagykövet az Augsburger Allgemeine című német lapnak a fegyverszállítással kapcsolatban elmondta, hogy meglepte a rájuk zúduló kritika mértéke.

Svájcban a semlegesség történelmi hagyományai miatt törvény tiltja, hogy az ország fegyvert exportáljon konfliktusövezetekbe. 

A jogszabály azt is kimondja, hogy a svájci gyártású lőszerek vásárlói nem adhatják tovább azokat egy hadban álló harmadik félnek.

A semlegesség a svájci identitás fontos része. Kialakult egy olyan vélemény, hogy Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút. Azonban 12 ezer lőszer nem tudja eldönteni vagy érdemben befolyásolni a konfliktust

– mondta Seger az interjúban, amely hétfőn jelent meg a német lapban.

Svájc a németek unszolása ellenére sem hajlandó Ukrajna katonai támogatására

A németek szeretnék, ha Bern engedélyezné az Ukrajnának átadott Gepardok használatához szükséges svájci gyártmányú lőszerkészlet Ukrajnába juttatását.

Alain Berset svájci szövetségi elnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásain megerősítette, hogy Svájc továbbra sem hajlandó katonai támogatást nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, közvetett módon sem.

Ugyanakkor Berset rámutatott, hogy országa minden egyéb lehetséges eszközzel támogatja Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújt, csatlakozott az Oroszország elleni EU-s szankciókhoz és zárolt 7,5 milliárd frank értékű orosz vagyont.

 

Semlegesség Svájc háború
Kapcsolódó cikkek