BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz éven belül jöhet egy újabb koronavírusszerű világjárvány

A következő évtizedben gyakrabban kerülhetnek át vírusok állatról emberre, csak a gyors vakcinafejlesztés akadályozhatja meg, hogy egy újabb világjárvány a koronavírushoz hasonlóan sok áldozatot szedjen.

A következő évtizedben 27,5 százalék eséllyel alakul ki a legutóbbi koronavírus okozta világjárványhoz hasonló a londoni Airfinity egészségügyi elemző cég modellje szerint. A klímaváltozás, a nemzetközi utazások, a növekvő népesség és az állatról emberre terjedő betegségek jelentik a veszélyt, de van remény: az új patogén felfedezése után száz napon belül kifejlesztett hatékony oltások 8,1 százalékra csökkentik egy halálos járvány esélyét.

Epidemiologist,Doctor,Working,On,Laptop,Computer,analyzing,Graphs,Charts,covid-19,Coronavirus,Global
A felkészülés a legbiztosabb módszer.
Fotó: Cryptographer

A legrosszabb forgatókönyv szerint azonban egy a madárinfluenzához hasonló vírus, amely képes emberről emberre terjedni, 

akár 15 ezer ember halálát is okozhatja naponta az Egyesült Királyságban az Airfinity szerint. 

A világ még mindig nem jutott túl a 2019-ben kirobbant koronavírus-járványon, de a szakértők már a következő potenciális veszélyre készülnek. Ebben segít a tapasztalat, hiszen az elmúlt két évtizedben ez volt a harmadik nagy koronavírus okozta járvány az atípusos tüdőgyulladás (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS) és a Közel-Kelet légúti szindróma (Middle East Respiratory Syndrome – MERS) után, és ott volt még 2009-ben a sertésinfluenza is – emlékeztetett a prognózist ismertetve a Bloomberg.

Dead,Swan,On,Ice,Near,Frozen,River,Danube,,In,Belgrade,
A szakértőket aggasztja a madárinfluenza gyors terjedése.
 Fotó: Ihi

Az aggodalmakat tovább fokozza a H5N1-es madárinfluenza-vírus gyors terjedése. Bár egyelőre kevés ember fertőződött meg, és nincs jele annak, hogy emberről emberre terjedjen, emlősökre azonban egyre nagyobb számban igen, ami növeli egy fertőzőképesebb mutáció megjelenésének a veszélyét.
Sok súlyosan veszélyes patogén, például a MERS-, a Zika- vagy a Marburg-vírus ellen nincs oltás és kezelési mód sem, a meglévő eszközökkel aligha lehet időben felfedezni egy új járvány kialakulását. Ezért is van szükség a felkészülésre, az ugyanis 

a gyors oltási programmal együtt 71 százalékkal csökkenti a következő tíz évben a Covid–19-hez hasonló halálos világjárvány kirobbanásának veszélyét.

Blue latex gloved hands holding vials of ZIKA virus
Sok patogén, például a Zika-vírus ellen sincs oltás vagy hatékony kezelési mód.
Fotó: Science Photo Library via AFP


„Egy hatékony járványvédelmi felkészültségi rendszer a biztosíték a világ számára a Covid–19-hez hasonló vagy még annál is rosszabb pandémia ellen. Számításba vettük a valós kockázatokat, de azokat a potenciális lehetőségeket is, amelyekkel csökkenteni lehet a veszélyt. Ez segíthet a döntéshozóknak, hogy milyen szintű folyamatos megelőző beruházásokat kell végrehajtani az emberek biztonságának megőrzése érdekében” – hangsúlyozta Rasmus Bech Hansen, az Airfinity társalapítója és vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.