Közélet

Újabb orosz bírságot kapott a Wikipédia

Moszkva azonban egyelőre nem korlátozza az oldal elérését, amely az utolsó független információforrás Oroszországban.

Egy orosz bíróság csütörtökön 2 millió rubeles (8,3 millió forint) bírságot szabott ki a Wikipédiát birtokló Wikimédia Alapítványra, amiért nem törölt az orosz–ukrán háborúhoz kapcsolódó tiltott tartalmakat.

Montreal,,Canada,-,February,,2016:,Wikipedia,Homepage,On,The,Computer
MONTREAL, CANADA - FEBRUARY, 2016: Wikipedia homepage on the computer screen under magnifying glass. Wikipedia is a free Internet encyclopedia.
Fotó: Shutterstock

Idén már hetedszer bírságolták meg az online enciklopédiát az országban, amiért a Kreml számára kellemetlen információkat tesz közzé. 

A teljes büntetés összege elérte a 8,4 millió rubelt (közel 35 millió forintot).

A legújabb bírság egy olyan szócikkhez kapcsolódik, amely egy katonai alakulatról tett közzé titkosított információkat, annak helyzetéről, összetételéről és felszereléséről, valamint előrenyomulásáról az oroszok szerint csak különleges katonai műveletnek nevezett orosz–ukrán háborúban.

A Wikimédia a Reuters értesülését nem kommentálta, de korábbi esetekben közölte, hogy a hatóságoknak jól dokumentált és a Wikipédia szerkesztőségi elveinek megfelelő bejegyzések nem tetszettek.

A Wikipédia az egyik utolsó független információforrás Oroszországban, mióta Moszkva egyre keményebben csap le az online tartalmakra az Ukrajna elleni invázió kezdetét követően. Az ország digitális ügyekkel foglalkozó minisztere, Makszut Sadajev a múlt héten arról beszélt, hogy egyelőre nem blokkolják a Wikipédia elérhetőségét az országban.

 

cenzúra oroszország bírság wikipédia
Kapcsolódó cikkek