Bár megérti a  nyugdíjreform ellen tüntető franciák dühét Emmanuel Macron francia elnök, hétfői beszédében azonban védelmébe vette a két napja kihirdetett törvényt.

FRANCE - TV SPEECH OF PRESIDENT EMMANUEL MACRON
Fotó: Vincent Feuray / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

„Egyértelmű, hogy a reformot nem fogadta el (a többség), senki nem maradhat süket a társadalmi igazságosságnak és a demokratikus életünk megújításának ezen igényével szemben” – közölte negyedórás beszédében a francia államfő, miközben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült konszenzust találni az általa szükségesnek nevezett reform kérdésében, 

amelynek keretében 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, s amelyet a franciák több mint kétharmada elutasít a felmérések szerint.

Macron közölte, hogy új munkaügyi paktumot akar kialakítani, és ismételten jelezte, hogy kész fogadni azokat a szakszervezeteket, amelyek hajlandók vele erről tárgyalni. Az elnök szerint a tárgyalások a fizetések emeléséről, az életpályamodell-fejlesztésről, a javak jobb elosztásáról, a munkakörülmények javításáról, az átképzések támogatásáról szólhatnának.

Ugyanakkor 

a szakszervezetek már a múlt héten jelezték, hogy a következő, május 1-jére meghirdetett tiltakozások előtt nem hajlandók a kormányzat képviselőivel tárgyalni, 

mivel nem tekintik a nyugdíjreform elleni tiltakozást befejezettnek.

Macron beszédében elmondta, hogy több területen javítani kívánja a franciák életét, kiemelve az oktatást, a bűnözés elleni küzdelmet és az egészségügyet, valamint az illegális bevándorlás ellenőrzésének megerősítését. Elmondta, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök a jövő héten bemutatja az ezekkel kapcsolatos programokat. Mindez kormányzati források szerint arra utal, hogy a következő hónapokban nem várható sem a miniszterelnök menesztése, sem kormányátalakítás.

Macron száz napot adott arra magának, hogy májusban kezdődött második megbízatásának új lendületet adjon a megbékélés, az egység, az ambíció és a franciák szolgálatában végzett tevékenység jegyében. Kijelentette, hogy a július 14-i nemzeti ünnep lesz az első elszámolás ideje.

A vezető jobboldali és baloldali ellenzéki pártok képviselői egyaránt bírálták az államfő beszédét. 

A Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, Marine Le Pen Macron politikáját a megvetés, a közömbösség és a kegyetlenség öt évének folytatásaként jellemezte, míg Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország vezetője szerint Macron nem a realitás talaján áll. A baloldali vezető elmondta, hogy az edények tisztábban csengenek, mint Macron szavai, utalva arra, hogy a köztársasági elnök beszéde idején országszerte a prefektúrák és a polgármesteri hivatalok előtt több ezren edénycsörömpöléssel tiltakoztak, jelezve, hogy nem kívánják hallani, amit Emmanuel Macron mond.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődtek százezres tömegdemonstrációk 

a szakszervezetek felhívására, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték. A francia alkotmánytanács pénteken jóváhagyta a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezetet, amelyet másnap az államfő ki is hirdetett.