Az Emmanuel Macron nyugdíjreformja ellen tüntetők csütörtökön a francia elnök kedvelt éttermét, az első, 2017-es elnökválasztási győzelmét megünneplő vacsorának helyet La Rotonde-ot támadták csütörtökön.

Fotó: AFP

A Szajna bal partján található étterem napernyői is lángra kaptak, miközben a kövekkel, üvegekkel és festékkel támadó tömeg összecsapott a rendőrökkel. Ez már január óta a 11. alkalom, hogy a franciák országszerte az utcára vonultak a nyugdíjkorhatárt két évvel, 64 évre emelő törvényjavaslat ellen tiltakozva. Rennes-ben a rendőrség könnygázzal próbálta feloszlatni a tüntetőket, akik válaszul különböző tárgyakkal dobálták őket, és kukákat lobbantottak lángra. 

Az ország többi részében többnyire békésen zajlottak a tiltakozások.

A közvélemény-kutatások szerint a francia társadalom túlnyomó többsége ellenzi mind Macron nyugdíjreformját, mind azt, hogy a – parlamentben kisebbségben lévő – kormány egy kiskaput kihasználva a törvényhozást megkerülve döntött róla. Azonban egy a Reutersnek nyilatkozó Macron-közeli forrás szerint nem ez a lényeg, hiszen ha az elnöknek a közvélemény alapján kellene döntéseket hoznia, akkor választásokra sem lenne szükség. Az elnöknek azonban népszerűtlen döntéseket is meg kell hoznia időnként.

A munkavállalói szervezetek mindenesetre nem adják fel, miután Elisabeth Borne miniszterelnökkel mindössze egyórányi tárgyalás után nem jutottak dűlőre szerdán. Mivel mind Macron és Borne, mind a szakszervezetek hajthatatlanok, erre kevés is volt az esély.

A mostani tiltakozások azt is jelezhetik, hogy a tiltakozók képesek-e növelni támogatottságukat, miután a legutóbbi, március 28-i tüntetéseken a belügyminisztérium szerint csak 740 ezren vettek részt, kevesebben, mint az eddigi csúcsot jelentő március 7-i napon, amikor országszerte 1,28 millió ember tiltakozott a reform ellen.

Azonban a vasúti közlekedés fennakadásai a sztrájkok miatt kisebbek voltak, mint korábban és az általános iskolai tanárok közül is kevesebben vettek részt a munkabeszüntetésben, mint korábban. Ennek ellenére 

a mostani tiltakozások jelentik a legnagyobb kihívást Macronnal szemben a sárgamellényesek négy évvel ezelőtti lázadása óta.

Az alkotmánytanács április 14-én dönt arról, hogy a nyugdíjreformról szóló törvény alkotmányos volt-e, ám várhatóan nem fogja semmissé tenni a rendelkezést. A szakszervezetek mindenesetre hosszú harcra számítanak.