Konstruktív és tisztességes gazdasági kapcsolatokra törekszik Kínával az Egyesült Államok, de a nemzetbiztonsági érdekeit meg fogja védeni, és Kína azon törekvésével szemben, hogy domináns szerepre tegyen szert külföldi versenytársaival szemben, fel fog lépni – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a Biden-kormányzat céljairól szólva a két vezető gazdasági világhatalom kapcsolataiban.

(FILES) In this file photo taken on April 13, 2023 US Treasury Secretary Janet Yellen speaks to the press at the US Treasury Department in Washington, DC. - Economic sanctions imposed on Russia and other countries by the United States put the dollar's dominance at risk as targeted nations seek out an alternative, Yellen said on April 16, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai politikus gondolatait a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi tanulmányok tanszékén tartandó előadására készült beszéd átiratának a pénzügyminisztérium által közzétett kivonatos változatából ismerhettük meg, e szerint 

 

Yellen reményét fejezte ki, hogy a magas szintű találkozókat meghiúsító feszültségek közepette is lehetősége nyílhat ellátogatni Pekingbe, tárgyalásokat folytani hivatali kollégáival.

 

Az amerikai pénzügyminiszter leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is a világ legnagyobb és legdinamikusabb, a legmagasabb jólétet biztosító gazdasága, amely vezető szerepet tölt be a legkülönbözőbb technológiai és innovációs területeken.

„Országunk sikere az erőforrásoknál és a földrajzi elhelyezkedésnél sokkal inkább az embereknek, a követett értékrendszernek és az intézményeknek köszönhető. Az amerikai demokrácia, bár nem tökéletes, védi az eszmék szabad áramlását és a jogállamiságot, amely a fenntartható növekedés alapját képezi” – fejtette ki.

Yellen a Biden-kormány Kínával kapcsolatos politikájáról szólva elmondta, hogy a többi között az amerikai nemzetbiztonsági érdekek biztosítását tekintik gazdasági prioritásnak, továbbá az egészséges verseny elősegítését, valamint ahol erre mód van, ott az együttműködés lehetőségét sem vetik el olyan globális kérdésekben, mint a klímaváltozás, az adósságkönnyítés és a makrogazdasági stabilitás.

A tárcavezető szerint azonban 

Washington nem hagyhatja szó nélkül, hogy Kína egyre nagyobb mértékben támogatja az állami vállalatokat és a kínai magánvállalatokat a külföldi versenytársak feletti dominancia megszerzésében, 

valamint agresszív erőfeszítéseket tesz az új technológiai know-how megszerzésére, a többi között a szellemi tulajdonjogok eltulajdonítása és más tiltott eszközök révén.

Kulcsfontosságú érdekeink védelmében nem fogunk habozni

– szögezte le, hangsúlyozva, hogy a Kínával szembeni fellépés oka kizárólag az amerikai biztonsággal és értékekkel kapcsolatos aggodalmak, és nem a gazdasági versenyelőny megszerzése. Hozzátette, hogy Washington nem fog kompromisszumot kötni ezekben a kérdésekben akkor sem, ha az gazdasági érdekei ellen való.

Elmondta, hogy a Biden-kormány nem a győztes mindent visz megközelítést alkalmazza a szabadverseny értelmezésében, hanem a kölcsönös előnyöket biztosító méltányos szabályrendszer meghonosítására törekszik.