Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint a világ kezd kilépni a világjárvány vészhelyzeti fázisából, és a világ országainak el kell kezdeniük dolgozni a Covid hosszú távú kezelésén – írta a Reuters.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egy tájékoztatón elmondta, hogy az ENSZ-ügynökség a jövő héten útmutatót tesz közzé az országoknak arról, hogyan lehet a sürgősségi válaszlépéstől a koronavírus-járvány hosszú távú kezelésére áttérni.

Abban bízunk, hogy még ebben az évben lezárhatjuk a koronavírus okozta közegészségügyi vészhelyzetet, és hamarosan véget ér a világjárvány

– mondta Tedrosz.

„De ez a vírus az emberiséggel marad, és minden országnak meg kell tanulnia kezelni, ahogyan más fertőző betegségekkel tennék” – tette hozzá.

A 2020 elején kirobbant világjárványnak évekig meghatározó szerepe volt a nemzetközi gazdaságban, és jelentős változásokat okozott a társadalom számára, ám a vészhelyzet hivatalos lezárása nem meglepő – már Kína is elkezdett lábra állni, ahol a zéró-Covid-politika korlátozásai hosszabb ideig tartottak, mint bárhol máshol a világban.