Lemondott pénteken Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter, miután független vizsgálatot indítottak a viselkedésével kapcsolatos hivatalos panaszok ügyében írja a Reuters.

Cabinet Meeting in Downing Street
Fotó: AFP

A Twitteren Rishi Sunak miniszterelnöknek írt levelében Raab úgy fogalmazott, hogy a vizsgálat veszélyes precedenst teremtett, de továbbra is támogatja a kormányt.

A brit kormányfő helyettese ellen zaklatás gyanújával indult vizsgálat tavaly decemberben az addig benyújtott nyolc panasz alapján, de mostanra kiderült, hogy a vádlók legalább kéttucatnyian vannak, de lehetnek akár harmincnál is többen. A The Guardian cikke szerint 

a minisztérium több vezető köztisztviselőjének is felajánlotta az áthelyezés lehetőségét, amikor kiderült, hogy a miniszterelnök a helyettesének nevezi ki Dominic Raabot, annak tudatában, hogy néhányan még mindig traumatizáltak a férfi korábbi viselkedése miatt. 

A nyomozáshoz közel álló tisztviselőket megdöbbentették a felmerült állítások, állítólag a találkozók előtt fizikailag rosszul voltak, rendszeresen sírtak, és nem egy esetben öngyilkossághoz közeli állapotba kerültek a kormányfő-helyettes viselkedése miatt.