Három csendes-óceáni államban készül nagykövetséget nyitni az Egyesült Államok, megerősítve jelenlétét a régióban – jelentette be Daniel Kritenbrink amerikai külügyminiszter-helyettes helyi idő szerint kedden.

USA ,Embassy
Fotó: Shutterstock

A kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős diplomata az amerikai szenátus külügyi bizottságának albizottságában arról tájékoztatott, hogy a 170 kis szigetből álló Tongán még ebben a hónapban, majd Kiribatiban és Vanuatun is új diplomáciai képviselet megnyitására készülnek. Erre, mint fogalmazott, a 2024-es pénzügyi költségvetés várhatóan lehetőséget nyújt.

A költségvetésben a régióban történő diplomáciai fejlesztésekre szánt összeg 533 millió dollár (180,6 milliárd forint), a külföldi segítségnyújtásra 1,36 milliárd dollárt kértek, 

és további 2 milliárd dollárt fordítanának az Egyesült Államok indiai- és csendes-óceáni stratégiájának támogatására.

Tavaly szeptemberben Joe Biden amerikai elnök térségi csúcsértekezletre hívta meg a csendes-óceáni országok vezetőit. Az addig példa nélküli kétnapos rendezvény végén 14 térségbeli ország írta alá azt a közleményt, amelyben megfogadták, hogy együtt dolgoznak az éghajlatváltozás kezelésében és a régió békéjéért, hogy a demokrácia szabadon virágozhasson.

Washington 30 év kihagyás után, februárban nyitotta meg ismét nagykövetségét a Salamon-szigeteken, miután 2019-ben a csendes-óceáni állam Tajvannal szakítva Kínával létesített diplomáciai viszonyt, majd a lépést hamarosan követte Kiribati is. 2022-ben Kína biztonsági megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel.