Harminc év után csütörtökön újranyitotta Salamon-szigeteki nagykövetségét az Egyesült Államok.

A lépés egyben üzenet, hogy Washington kész megújítani elkötelezettségét a Salamon-szigetek és az ázsiai és csendes-óceáni térségben lévő többi partnere iránt

– szögezte le Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

View,Of,Small,Islands,Of,The,Marovo,Lagoon,In,Solomon View of small islands of the Marovo Lagoon in Solomon Islands.
Fotó: Oliver Foerstner

Washington 1993-ban zárta be Salamon-szigeteki nagykövetségét több más diplomáciai képviselettel együtt. A döntés az Egyesült Államok a hidegháború befejezése nyomán megváltozott külpolitikai iránya miatt született. 

Honiara és Washington között azonban a viszony feszültté vált, miután a szigetország tavaly áprilisban biztonsági megállapodást kötött Kínával, az Egyesült Államok régióbeli riválisával, ami miatt több ország, köztük Ausztrália, Pápua Új-Guinea, Új-Zéland, a Fidzsi-szigetek, illetve az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki. A kormány ugyanakkor biztosította a térség országait, hogy nem lesz katonai bázis a területén. Augusztusban a Salamon-szigetek az amerikai hadihajókat is kitiltotta kikötőiből.

A követség újranyitásával kapcsolatban Mao Ning kínai külügyi szóvivő csütörtökön annyit mondott, Peking kész együttműködni mindenkivel a környékbeli szigetországok fejlődése érdekében.

Kína senkivel nem kíván hatalmi harcokba bonyolódni az ázsiai és csendes-óceáni térségben

–  jelentette ki a szóvivő. Tavaly szeptemberben a Fehér Ház már bejelentette, hogy 810 millió dolláros (289 milliárd forint) fejlesztési alapot hoz létre, amelyből a Csendes-óceán déli részén lévő szigetországokat támogatná.