Közélet

Putyin szerint ukrán terroristák támadtak Brjanszkban, Ukrajna szerint semmi közük az ügyhöz – egyre furcsább a rejtélyes akció

Ellentmondásos információk terjednek a brjanszki betöréssel kapcsolatban, a leggyanúsabb mégis az, hogy a reggeli két videón kívül semmilyen felvétel és fotó sem került ki a közösségi oldalakra az „összecsapásokról”.

Az orosz hadsereg szerint ellenőrzésük alatt tartják a brjanszki régióban kialakult helyzetet, azaz szétkergették a csütörtök reggel az országba betörő csapatot, amely Moszkva szerint ukránokból állt. Legalábbis ezt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki rögtön terroristának is nevezte a csapatot. Ugyanakkor Kijev szerint nekik semmi közük az akcióhoz, és egyre gyanúsabb is az egész ügy. 

Fotó: Olga Malceva / AFP

A hivatalos orosz álláspont szerint ukrán diverzánsok hatoltak be a Klimovó járásbeli Ljubecsane községbe, és dróntámadás érte a tőle mintegy 15 kilométerre található Szusane falut – ezt közölte Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megye kormányzója csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Az orosz Szövetségi Biztosági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a védelmi minisztériummal együtt műveletet indított az orosz területre behatoló „nacionalisták” likvidálására. 

A TASZSZ a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a fegyveresek, akinek létszáma többtucatnyira tehető, Ljubecsane mellett Szusanébe is behatoltak, és legkevesebb hat túszt ejtettek. A hírügynökség informátora szerint az incidensnek több civil halottja és sebesültje volt.

A diverzánsok a kormányzó szerint tűz alá vettek egy mozgásban lévő járművet, aminek következtében egy lakos életét vesztette, egy tízéves gyermek pedig megsérült. A helyi hatóságok cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint a támadás egy iskolabusz ellen irányult, és emlékeztettek rá, hogy a határövezetben korábban áttértek a távoktatásra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője terrortámadásnak minősítette a történteket, és közölte, hogy intézkedtek a terroristák megsemmisítésére. Annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy az incidenst a Kreml kapcsolatba hozza-e az ukrán hatóságokkal, a rendvédelmi szervek által folytatott vizsgálat hatáskörébe utalta. 

A szóvivő nem kívánt választ adni arra a kérdésre, hogy megváltoztatja-e a „különleges hadművelet” státusát a támadás. 

Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatos tájékoztatást kap a Brjanszk megyében kialakult helyzetről az FSZB, a védelmi tárca és az orosz nemzeti gárda vezetésétől, valamint a régió kormányzójától. Hozzátette, hogy az orosz biztonsági tanács a történtek miatt nem fogja előbbre hozni a péntekre beütemezett ülését. Putyin ugyanakkor elhalasztotta a csütörtökre tervezett pjatyigorszki látogatását.

Az eset tehát kiemelt téma Oroszországban, ugyanakkor rendkívül gyanús, hogy az állítólagos akciókról szinte semmilyen felvétel nem látott napvilágot, és az orosz média is elsősorban csak a reggel közzétett videókat ismételgeti. Ráadásul bár az oroszok szerint ukrán terroristák támadtak, a közösségi médiában terjedő hírek szerint sokkal inkább egy orosz neonáci csoportról lehet szó, az egyik vezetőt, Gyenyisz Nikitint többen felismerni is vélték a videókon. Őt hazájában, Oroszországban körözik is. 

Moszkva szerint sikerült rendezni a helyzetet, de részletekről továbbra sem számoltak be. 


 

orosz-ukrán háború terroristák Brjanszk
Kapcsolódó cikkek