Közélet

Az orosz–ukrán háború 432. napja – friss hírek

A munka ünnepét is rakétaesővel köszöntötték az oroszok. Az ukránok szerint légvédelmük az Oroszország által május 1-jén indított 18 rakétából 15-öt lecsapott.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint az ukrán légvédelem a 18 légi indítású Х-101/Х-555 típusú cirkálórakétából 15-öt lőtt le.

Fotó: AFP

Zaluzsnyij közleménye szerint az orosz erők május 1-jén, kijevi idő szerint hajnali 2 óra 30 perckor indították meg a támadást stratégiai repülőgépekkel, kilenc Tu-95-ös és két Tu-160-as vadászgéppel.

A légiriadó alatt robbanásokat jelentettek Kijevben, miközben Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője arra szólította fel a polgárokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadó-szirénákat.

A kijevi város katonai kormányzatának előzetes jelentései nem számoltak be áldozatokról vagy infrastruktúra-megsemmisülésről. A közlemény szerint a légiriadó körülbelül három órán át tartott Kijevben.

Az ukrán média a Dnyipropetrovszk és Szumi régióban történt robbantásokról is beszámolt – írja a Reuters. Mikola Lukasuk, a dnyiprói régió tanácsának vezetője elmondta, hogy az ottani légvédelmi személyzet hét rakétát lőtt le, és az elszenvedett támadás után 25 ember kért orvosi segítséget.

Az orosz–ukrán háború előző napi híreit itt olvashatja.

21:31

Az amerikaiak szerint több mint 20 ezer embert veszítettek az orosz erők Bahmutnál

A hírszerzés adatai szerint tavaly december óta a kelet-ukrajnai városért zajló csatában a több mint 20 ezer halott mellett 80 ezer sebesült is szerepel az orosz veszteséglistán.

19:25

Csapást mértek az oroszok Herszonra

Az orosz erők hétfő este újabb csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, eddig egy civil sérültről érkezett jelentés - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

18:42

Dél-Afrika nyíltan közölte Putyinnal: maradjon távol, vagy azonnal letartóztatják

Mégsem vesz részt a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) soron következő ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök, legalábbis a szervező Dél-Afrika hivatalosan is erre kérte az államfőt. Az eset rendkívüli: Johannesburg ugyanis a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsra hivatkozott. 

16:25

Lengyelország már Németország megtámadására készül – Kicsit túltolták a propagandát az oroszok

Minderről egy orosz televíziós műsorban beszéltek, ahol elhangzott, hogy a támadáshoz Varsó előbb tankokat kér Berlintől.

12:28

Valami történik Oroszországban: távvezetékek, sínek robbannak, egy vonat is kisiklott

Országszerte több szabotázsakcióról is beszámoltak az orosz hírportálok az elmúlt napokban. A két hírt egymástól külön közölte a RIA, de nem kizárt, hogy összefüggés lehet közöttük, és az sem, hogy ez egy nagyszabású szabotázsakció előjele. 

 

11:13

Megindultak előre az ukránok és elkezdték kiszorítani az oroszokat

Amikor már eldőlni látszott a város sorsa, akkor új támadást indítottak az ukránok és a város több részét is felszabadították.

08:57

Az ukránok utánpótlását célozzák az orosz rakétatámadások

A The Guardian beszámolója szerint órákkal azután, hogy Kijevben megszólaltak a légiriadó-szirénák, orosz rakéták csaptak le egy lőszert tároló vasúti raktárban, az ukrán Pavlohrad városában. A szakértők szerint az oroszok azzal a szándékkal lövik az utánpótlást, hogy lassítsák Kijev felkészülését a várva várt ellentámadásra, ami az ukránok szerint hamarosan megkezdődik. A közösségi médiában közzétett videó másodlagos detonációkat mutatott be a csapás helyszínén bekövetkezett jókora lángok közepette. Pavlohradot kétszer is eltalálták az éjszaka folyamán. 

Mikola Lukasuk, a dnyiprói régió tanácsának vezetője szerint a megsérült vagy megsemmisült épületek között volt egy ipari övezet, 19 társasház és 25 lakóház.

 

orosz ukrán háború kijev bombázás
Kapcsolódó cikkek