Közélet

Az orosz–ukrán háború 431. napja – friss hírek

Keményen lőtték Herszont az éjszaka. Az ukránok erősen valószínűnek tartják, hogy a pénteki erőteljes orosz rakétacsapást, amely sok civilt megölt, újabb követi.

Jelentések szerint erősen lőtték az oroszok Herszont az éjszaka, amelynek korábbi hírek szerint az ukránok a kiürítését fontolgatják. A herszoni terület helyettes vezetője, Jurij Szobolevszkij szerint ketten sérültek meg – írta a The Guardian. A régió lakóterületeiről 27 támadást jelentettek, az oroszok 135 tüzérségi lövedéket lőttek ki.

Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Az ukránok meglehetősen nagy esélyt látnak rá, hogy újabb rakétatámadás érkezik a pénteki, 25 ember életét követelő umani támadás után. A Liman-, Bahmut-, Avdivka- és Marjinka-tengelyek elleni támadásokra számítanak. 

A háború hosszúra nyúlását jelentheti az a hét végi hír, hogy műholdas felvételek szerint az oroszok bebetonoznák magukat az elfoglalt területeken, védvonalakat építve ki a Dnyeper folyó mentén.

Ha nem kap az eddigieknél több lőszert az orosz katonai vezetéstől, akkor kivonja csapatait Bahmutból – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője, aki már többszörösen intézett kirohanást a szerinte elégtelen utánpótlás miatt, sőt még azt is felvetette, hogy a Wagner csoport elpusztul Bahmutnál.

A valamikori 70 ezres Bahmut várost, illetve a belőle maradt romokat már hónapok óta igyekeznek elfoglalni az oroszok. A védekező ukránok egy katonai szóvivő szerint, akit a Reuters idézett vasárnap, még mindig ellenőrzik a várost nyugati irányban Csasziv Jarral összekötő fő utánpótlási útvonalat.

Volodimir Zelenszkij egy interjúban arról beszélt, hogy pisztolyt hord magánál, és tudja használni.

 

20:47

Ukrán hátraarc: Kína mégis közvetíthet

Ukrajna korábban elutasította Peking békekezdeményezését, Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes azonban most nem tartja lehetetlennek, hogy Kína béketeremtőként lépjen fel, mert a béke az érdeke. A cseh elnök Petr Pavel a napokban az ellenkezőjét mondta.

17:29

Lőszer nélkül nem lesz ukrán ellentámadás – figyelmeztet a cseh elnök

Petr Pavel cseh elnök háromnapos ukrajnai látogatásáról visszatérve hívta fel rá a figyelmet, hogy az oroszok ellen harcoló ukrán hadseregnél kritikus a lőszerhiány.

12:26

Rövidzárlat után: régiós áramnagyhatalommá válna Ukrajna

Jelenleg akár napi 400 megawatt villamos energia értékesítése is lehetséges volna Ukrajnából az exportpartnereknek.

12:25

Orosz sportolói bizottság: túlzó a NOB ajánlása

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint csak semlegesként engedhetők vissza az orosz és fehérorosz sportolók a világversenyekre. A ROC sportolói bizottsága most azt közölte, hogy a NOB ajánlásában megfogalmazott kritériumok „túlzók és diszkriminatívak”.
 

12:24

Akár csapatokat is kivonhat Prigozsin

Ezzel fenyegetőzött Wagner csoport vezetője.

12:23

Újabb légicsapások jöhetnek Ukrajna-szerte

12:22

Pisztolyt hord magánál Zelenszkij, és azt mondja, tudja használni

Összefoglaló orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek